Lumea culturală a strălucit la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/lumea-culturala-a-stralucit-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu – Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu – Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu – Premiul ”In memoriam Iosif Sava”.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2015

Gala Premiilor Radio România Cultural / La eveniment au fost prezenţi şi Ionuţ Vulpescu, Ministrului Culturii şi Ovidiu Miculescu, Preşedintele Director General al Radio România.

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:

Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi

Gigi Căciuleanu – Premiul Lux Mundi

Premiul pentru P o e z i e i-a revenit, Mirunei Vlada, pentru volumul Bosnia. Partaj, Editura Cartea Românească.

Premiul pentru P r o z ă i-a revenit Norei Iuga pentru cartea Harald şi luna verde de la Editura Polirom.

Premiul pentru F i l m  a revenit regizorului Alexander Nanau pentru filmul Toto şi surorile lui.

Premiul pentru T e a t r u a fost decernat lui Răzvan Mazilu pentru pentru valorizarea în dimensiune contemporană a musicalurilor Cabaret (Teatrul German de Stat Timişoara) şi West Side Story (producţie FNT).

Premiul la categoria A r t e  p l a s t i c e a fost obţinut de artistul plastic Teodor Graur pentru expoziţia Nostalgia, curator: Raluca Voinea.

Gala Premiilor Premiul pentru M u z i c ă i-a revenit violonistului Gabriel Croitoru pentru Turneul Naţional „Vioara lui George Enescu la sate”.

Premiul pentru E d u c a ţ i e a fost obţinut de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, reprezentat de directorul său Virgil Niţulescu, pentru organizarea „Atelierului de creativitate”.

Premiul pentru Ş t i i n ţ ă – Mircea Ignat, dr. în inginerie, pentru activitatea desfășurată și in anul 2014 în inițierea tinerilor olimpici în tainele cercetării științifice și calificarea acestora în competiții internaționale de prestigiu din domeniu.

La secţiunea P r o i e c t e  c u l t u r a l e şi f e s t i v a l u r i a fost laureat: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, reprezentat de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu,  fondator şi director al festivalului.

Foto: Gala Premiilor Radio România Cultural – Alexandru Dolea

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.

28
/07
/22

„Obiecte rănite” de George Banu, „Fiicele războiului” de Dinah Jefferies și „Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea” de Cătălin Ceaușoglu sunt trei dintre titlurile noi propuse de Editura Nemira, care ne atrag atenția în această vară.