Lumea lui Fellini, în prim-plan la Noaptea Galeriilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/lumea-lui-fellini-in-prim-plan-la-noaptea-galeriilor/

Vineri, 2 octombrie, se va inaugura la Bucureşti „Lights on! Fellini’s 8 ½”, expoziţia de fotografii inedite din colecţia lui Antonio Maraldi, eveniment ce face parte din Noaptea Galeriilor.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2020

Expoziţia a fost prezentată vara aceasta la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF, și va fi deschisă la Galeria Galateca până pe 7 noiembrie, la finalul centenarului Federico Fellini.

Vernisajul va avea loc vineri, la ora 19:00, în cadrul Nopţii Albe a Galeriilor, unde vor fi proiectate două filme dedicate celebrului regizor italian.

Lumea extraordinară a lui celebrului cineast italian Federico Fellini prinde viaţă graţie fotografului Paul Ronald, care a surprins momente de neuitat de pe platoul de filmare al producţiei „8 ½”, imortalizându-i pe regizor, pe actorii Marcello Mastroianni şi Claudia Cardinale în momente de pauzele dintre filmări.

Fotografiile au fost publicate la zeci de ani după realizarea lor,  când Paul Ronald i-a oferit lui Antonio Maraldi, responsabil pentru Centro Cinema Città di Cesena, negativele din 1963. Selecţia a luat forma acestei expoziţii, pentru care Maraldi este curator.

Cu această ocazie se vor proiecta „Fellini fine mai” (2019),de Eugenio Cappuccio, un documentar cu materiale inedite despre „lumea secretă” a unuia dintre cei mai influenţi artiști din istoria cinematografiei, şi „Il lungo viaggio Fellini” (2006), un scurtmetraj de animaţie produs de Regiunea Emilia-Romagna şi de Fundaţia Federico Fellini, bazat pe desene realizate de regizor (un pasionat caricaturist) şi narat de poetul Tonino Guerra.

Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) va avea loc la Bucureşti pe parcursul a trei seri, pentru a reduce riscul de aglomeraţie. Cea de-a 14-a ediţie propune un program nocturn de 18 ore, între 2 şi 4 octombrie 2020, şi implică 53 de spaţii.

29
/07
/13

CRONICĂ DE FILM „Deturnarea”, regizat de danezul Tobias Lindholm, este cronica neromanţată şi anti-eroică a unui tensionat război psihologic între două lumi. Pretextul îl constituie capturarea unei nave daneze de către piraţi.

27
/07
/13

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă șase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 și 15, la sediul Studioului Astra Film.

25
/07
/13

Căderea comunismului a însemnat şi desfiinţarea cenzurii oficiale şi intrarea într-o nouă estetică cinematografică. Dacă puţinii rebeli din filmul românesc al anilor `90 mai aveau de luptat cu trecutul şi prezentul, cei ai Noului Cinema sunt mai degrabă apărătorii unor cauze personale.

24
/07
/13

Cinematografia mondială a oferit în istoria sa numeroase portrete remarcabile de rebeli. Însă şi filmul românesc din timpul comunismului a avut propriii tineri nonconformişti, spirite libere şi periculoase pentru un întreg sistem.