Lumea lui Fellini, în prim-plan la Noaptea Galeriilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/lumea-lui-fellini-in-prim-plan-la-noaptea-galeriilor/

Vineri, 2 octombrie, se va inaugura la Bucureşti „Lights on! Fellini’s 8 ½”, expoziţia de fotografii inedite din colecţia lui Antonio Maraldi, eveniment ce face parte din Noaptea Galeriilor.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2020

Expoziţia a fost prezentată vara aceasta la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF, și va fi deschisă la Galeria Galateca până pe 7 noiembrie, la finalul centenarului Federico Fellini.

Vernisajul va avea loc vineri, la ora 19:00, în cadrul Nopţii Albe a Galeriilor, unde vor fi proiectate două filme dedicate celebrului regizor italian.

Lumea extraordinară a lui celebrului cineast italian Federico Fellini prinde viaţă graţie fotografului Paul Ronald, care a surprins momente de neuitat de pe platoul de filmare al producţiei „8 ½”, imortalizându-i pe regizor, pe actorii Marcello Mastroianni şi Claudia Cardinale în momente de pauzele dintre filmări.

Fotografiile au fost publicate la zeci de ani după realizarea lor,  când Paul Ronald i-a oferit lui Antonio Maraldi, responsabil pentru Centro Cinema Città di Cesena, negativele din 1963. Selecţia a luat forma acestei expoziţii, pentru care Maraldi este curator.

Cu această ocazie se vor proiecta „Fellini fine mai” (2019),de Eugenio Cappuccio, un documentar cu materiale inedite despre „lumea secretă” a unuia dintre cei mai influenţi artiști din istoria cinematografiei, şi „Il lungo viaggio Fellini” (2006), un scurtmetraj de animaţie produs de Regiunea Emilia-Romagna şi de Fundaţia Federico Fellini, bazat pe desene realizate de regizor (un pasionat caricaturist) şi narat de poetul Tonino Guerra.

Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) va avea loc la Bucureşti pe parcursul a trei seri, pentru a reduce riscul de aglomeraţie. Cea de-a 14-a ediţie propune un program nocturn de 18 ore, între 2 şi 4 octombrie 2020, şi implică 53 de spaţii.

22
/07
/20

La ediția cu numărul 19 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august), filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.

21
/07
/20

Joi, 23 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

16
/07
/20

INTERVIU Ioana Diaconu şi Georgiana Vrăjitoru, co-iniţiatoare şi, respectiv, curatoare ale F-SIDES, primul cineclub din România cu filme realizate exclusiv de femei, vorbesc despre ineditul lor proiect şi despre perspectivele feminine în cinema.

16
/07
/20

Clujul se transformă într-un fermecător platou de filmare old fashion, populat de personaje seducătoare și apariții neașteptate în campania de imagine a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Scene antologice, inspirate din opera marelui cineast italian Federico Fellini, adaptate contextului actual și condimentate cu umor ardelenesc, recompun povestea regizorului aflat în pană de inspirație din capodopera 8 ½, în spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves.

16
/07
/20

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30, o selecție de filme scurte surprinzătoare și multipremiate va putea fi vizionată online pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de oriunde, în cadrul celei de-a 7-a ediții a Marelui Picnic, redenumit temporar Micul Picnic ShortsUP. De această dată, scurtmetrajele ShortsUP vor putea fi urmărite de acasă, de pe terasă, din balcon, din parc, de pe plajă, de pe un vârf de munte... DE ORIUNDE.

15
/07
/20

Proiecții în aer liber, masterclass-uri și dezbateri online și ateliere de film pentru tineri fac parte din programul ediției limitate din acest an a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc de joi până duminică la Timișoara.

14
/07
/20

Vechea şi celebra şcoală poloneză de film nu e doar o amintire. Faima şi importanţa ei se întind până astăzi, aşa cum o dovedeşte şi un excepţional proiect din ultimii ani: „Martin Scorsese prezintă: Capodopere ale cinematografiei poloneze”.

12
/07
/20

★★★★★ CRONICĂ DE FILM Prezent anul trecut în mai multe festivaluri și disponibil acum în România pe platforma MUBI, „Ne croyez surtout pas que je hurle” („Just Don't Think I'll Scream”, 2019), debutul regizorului francez Frank Beauvais, este un excelent documentar eseu, potrivit și pentru perioada bizară pe care o trăim.