Luminita Gheorghiu – nominalizată la premiile Academiei de Film Europene 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-gheorghiu-nominalizata-la-premiile-academiei-de-film-europene-2013/

Luminita Gheorghiu a fost nominalizată la premiile ce vor fi decernate de Academia de Film Europeană (EFA) în acest an, la categoria ,,cea mai bună actriţă”, pentru rolul din lungmetrajul ,,Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2013

Luminita Gheorghiu a fost nominalizată la premiile ce vor fi decernate de Academia de Film Europeană (EFA) în acest an, la categoria „cea mai bună actriţă“, pentru rolul din lungmetrajul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

Actriţa română a impresionat publicul şi criticii de specialitate cu rolul din filmul „Poziţia copilului”, un lungmetraj care a fost recompensat la începutul acestui an cu marele trofeu – Ursul de Aur – la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Totodată, Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în „Poziţia copilului”, a primit premiul Bayard d’Or pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Namur.

Citiţi şi: BREAKING NEWS Filmul „Poziţia copilului” a câştigat Ursul de Aur la Berlin

Lungmetrajul „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

„Poziţia copilului”, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

La premiile EFA 2013, Luminiţa Gheorghiu va concura la categoria „cea mai bună actriţă” cu Keira Knightley (,,Anna Karenina”), Veerle Baetens („The Broken Circle Breakdown”), Barbara Sukowa („Hannah Arendt”) şi Naomi Watts („The Impossible”).

Luminita Gheorghiu face parte dintr-o listă lungă de nominalizări

Cel mai bun film european: ,,La vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche, ,,The Best Offer”, de Giuseppe Tornatore, ,,Blancanieves”, de Pablo Berge, ,,The Broken Circle Breakdown”, de Felix van Groeningen, ,,La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino, şi „Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster.

Cea mai bună comedie europeană: ,,Los Amantes Pasajeros”, de Pedro Almodovar, ,,Love Is All You Need”, de Susanne Bier, ,,The Priest’s Children”, de Vinko Bresan, ,,Benvenuto Presidente!”, de Riccardo Milani.

Cel mai bun regizor european: Pablo Berger (,,Blancanieves”), Abdellatif Kechiche (,,La Vie d’Adèle”), Francois Ozon („Dans la maison”), Paolo Sorrentino (,,La Grande Bellezza”), Giuseppe Tornatore (,,The Best Offer”), Felix van Groeningen (,,The Broken Circle Breakdown”).

Cea mai bună actriţă: Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”), Luminiţa Gheorghiu (,,Poziţia copilului”), Keira Knightley (,,Anna Karenina”), Barbara Sukowa (,,Hannah Arendt”), Naomi Watts (,,The Impossible”). Cel mai bun actor: Johan Heldenbergh (,,The Broken Circle Breakdown”), Jude Law (,,Anna Karenina”), Fabrice Luchini (,,Dans la maison”), Tom Schilling (,,Oh Boy!”), Toni Servillo (,,La Grande Bellezza”).

Luminita Gheorghiu

Actrita Luminita Gheorghiu

Cel mai bun scenarist: Francois Ozon (,,Dans la maison”), Paolo Sorrentino/ Umberto Contarello (,,La Grande Bellezza”), Tom Stoppard (,,Anna Karenina”), Giuseppe Tornatora (,,The Best Offer”), Felix van Groeningen/ Carl Joos (,,The Broken Circle Breakdown”). European Discovery – Premiul FIPRESCI: ,,Call Girl”, de Mikael Marcimain, ,,Eat Sleep Die”, de Garbriela Pichler, ,,Miele”, de Valeria Golino, ,,Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster, ,,La Plaga”, de Neus Ballus.

Cel mai bun documentar: ,,The Act Of Killing”, de Joshua Oppenheimer, ,,The Missing Image”, de Rithy Panh, ,,L’Escale”, de Kaveh Bakhtiari. Cel mai bun film de animaţie: ,,The Congress”, de Ari Folman, ,,Jasmine”, de Alain Ughetto, ,,Pinocchio”, de Enzo d’Aio, notează Mediafax.

Cel mai bun scurtmetraj: ,,Butter Lamp”, de Hu Wei, ,,Cut”, de Christoph Girardet şi Matthias Muller, ,,Death of a Shadow”, de Tom Van Avermaet, ,,Houses With Small Windows”, de Bulent Ozturk, ,,Jump”, de Petar Vachanov şi Kristina Grozeva, ,,Letter”, de Serghei Loznitsa, ,,Morning”, de Cathy Brady, ,,Mystery”, de Chema Garcia Ibarra, ,,Nuclear Waste”, de Miroslav Slaboshpytskiy, ,,Orbit Ever After”, de Jamie Stone, ,,A Story For The Modlins”, de Sergio Oksman, ,,Sunday 3″, de Jochen Kuhn, ,,Though I Know The River Is Dry”, de Omar Robert Hamilton, ,,The Waves”, de Miguel Fonseca, ,,Zima”, de Cristina Picchi.

Info:

Câştigătorii premiilor EFA 2013 vor fi desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA va avea loc la Berlin pe 7 decembrie.

Foto credit: Cinemagia, Luminita Gheorghiu

 

22
/07
/16

Caravana Filmelor NexT se pregătește să împacheteze și anul acesta o parte din Festivalul Internațional de Film NexT într-o mașină, care va cutreiera țara în lung și-n lat, din 30 iulie până pe 23 august. Pentru a sărbători cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, cinefilii sunt așteptați la picnic în iarbă verde și cinema sub clar de lună în grădini, parcuri, pajiști și alte spații neconvenționale din orașele lor.

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

22
/07
/16

Scurtmetrajul de animație "World War Cup", în regia lui Sebastian Cosor și produs de Mihai Mitrică prin Puls Digital Production și SAFE FRAME, și-a lansat trailerul oficial. Lansarea filmului este plănuită pentru luna decembrie a anului 2016, acesta urmând să intre în circuitul festivalier în 2017.

22
/07
/16

Puţini ştiu că Robin Williams, care ar fi împlinit, ieri, 65 de ani, şi Christopher Reeve, cel mai faimos şi îndrăgit “Superman”, au fost colegi de cameră pe când aveau 17 ani. În ultimul an de facultate, cei doi au fost aleşi să studieze arta dramatică la apreciata Juilliard School of Performing Arts din New York.

21
/07
/16

Francofonia, cel mai recent film al regizorului rus Alexander Sokurov, intră de vineri, 22 iulie, în cinematografe din București, Cluj, Constanța, Timișoara, Brașov, Pitești, Oradea, Târgu Mureș, Bârlad, Focșani, Odobești, Adjud și Gura Humorului. Filmul poate fi văzut în avanpremieră în această seară, la Cinema Elvira Popescu din Capitală, de la 20.30.

21
/07
/16

„Cinema, Mon Amour”, regizat de Alexandru Belc, a fost selecționat în competiția de documentare a Festivalului de la Sarajevo (12 – 20 august), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa. De asemenea, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, film premiat la Cannes și la TIFF, va concura la Sarajevo în competiția oficială. Proiecția de gală a filmului lui Mirică va avea loc pe 14 august, în prezența regizorului, a actorului Gheorghe Visu și a producătoarei Marcela Ursu.

20
/07
/16

Cineaștii din 13 țări, de pe 3 continente (Europa, Asia și Africa), și-au înscris scurt-metrajele în cadrul celei de-a 3-a ediții a Festivalului Internațional de Film Arkadia ShortFest. Selecția finală a scurt-metrajelor va fi anunțată la finalul lunii iulie și va fi publicată pe site-ul oficial.

20
/07
/16

"Aproape fiecare fată se îndrăgosteşte de bărbatul nepotrivit; presupun că face parte din maturizare." - Natalie Wood,- Într-o zi de 20 iulie (1938) se năştea una din frumuseţile clasice ale Hollywood-ului.

20
/07
/16

Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară), eveniment dedicat filmului și bucătăriei din Balcani, va avea loc între anul acesta în perioada 20 – 28 august la Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj. La Craiova, proiecțiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, sâmbătă și duminică, 20 -21 august, după care festivalul se va desfășura, în continuare, pe malul Dunării, în pitorescul Port Cultural Cetate. Ca în fiecare an, vor avea loc și concerte și demonstrații culinare.

19
/07
/16

Cu aproape trei săptămâni înainte ca ,,Suicide Squad”/ ,,Brigada Sinucigaşilor” să se lanseze pe marile ecrane, s-au pus deja în vânzare biletele pentru primele spectacole, urmând ca premiera filmului în cinematografele din toată ţara sa aibă loc pe 5 august.

19
/07
/16

A treia ediția a Festivalului Ceau, Cinema! s-a încheiat cu o proiecție cu casa plină, în cinematograful modernizat din comuna Gottlob, a filmului „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, precedată de un concert al trupei timișorene Blazzaj. Peste 2.000 de spectatori au participat la proiecțiile din cele patru zile de festival la Timișoara și Gottlob.

18
/07
/16

„Sunt conştient că un artist nu există decât atâta vreme cât aduce permanent ceva nou.” – Florin Piersic Jr. Nu-şi aniversează niciodată zilele de naştere, scriitori săi preferati sunt Paul Auster şi Jose Saramago, compozitorul preferat, Karl Ritter, iar locul în care şi-ar dori să trăiască este... „la ţară, în Romania”. Actorul, regizorul, scenaristul şi scriitorul Florin Piersic jr împlineşte, astăzi, 48 de ani.