Making Waves – filmul românesc ajunge la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/making-waves-filmul-romanesc-ajunge-la-new-york/

Între 29 noiembrie-3 decembrie, noua ediţie a festivalului de film românesc de la New York, Making Waves: New Romanian Cinema, pune stăpânire pe Film Society of Lincoln Center, iar între 5-10 decembrie, Jacob Burns Film Center va deveni gazda festivalului.

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2013

Între 29 noiembrie – 3 decembrie, noua ediţie a festivalului de film românesc de la New York, Making Waves: New Romanian Cinema, pune stăpânire pe Film Society of Lincoln Center, iar între 5-10 decembrie, Jacob Burns Film Center va deveni gazda festivalului.

O ediție extrem de puternică, din care nu lipsesc premierele (mondiale, americane sau new-yorkeze), cele mai recente producții românești dar și retrospective, programe speciale, mese rotunde și lansări de carte.

Closer to the Moon (r. Nae Caranfil) va fi prezentat, în premieră mondială, în deschiderea festivalului de la New York, vineri, 29 noiembrie, la Film Society of Lincoln Center. Vor fi prezenți regizorul și scenaristul Nae Caranfil, producătorii Michael Fitzgerald și Renata Rainieri, actorul Harry Lloyd și actrițele Monica Bârlădeanu şi Smaranda Luna.

Programul evenimentului mai include: „Cînd se lasă seara peste București sau Metabolism”, cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu, căruia festivalul Making Waves îi dedică o retrospectivă, conținând toate lungmetrajele și scurtmetrajele cineastului; propunerea României la Oscarul pentru film străin, „Poziția copilului” de Călin Peter Netzer; „Domestic”, cel de-al treilea film al lui Adrian Sitaru; succesul de box-office „Love Building”, debutul Iuliei Rugină; și două documentare de lungmetraj: „Aici…adică acolo” de Laura Căpățână-Juller (Cel mai bun film românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania) și „Experimentul Bucureşti“ de Tom Wilson, primul mockumentar din istoria cinemaului românesc.

„Trei exerciții de interpretare”, în regia lui Cristi Puiu, film rezultat în urma unui atelier de actorie condus de regizor în Franța, precum și campania video a ediției din 2013 a Festivalului de Film Transivania ce include 20 de clipuri regizate de Puiu și care o au drept protagonistă pe Luminița Gheorghiu, completează lista proiecțiilor speciale.

Regal de filme româneşti la Making Waves

Festivalul Making Waves sprijină campania pentru Oscar și Globul de Aur a filmului „Poziția copilului”, proiectat pentru prima oară în New York, în plin sezon de promovare pentru iminentele ceremonii de decernare a celor mai importante premii din America.

Programul special „Creative Freedom through Cinema”, despre relația dintre artă și politică, dedicat temei acestei ediții, Propaganda, și având drept invitate Republica Cehă și Slovacia, continuă și anul acesta. Proiecțiile speciale cu filmele lui Dan Pița, Mircea Veroiu, Štefan Uher și Jirí Menzel vor fi acompaniate de o masă rotundă cu regizori, istorici de cinema și curatori din țările invitate.

Programul este prezentat cu sprijinul financiar al Trust for Mutual Understanding, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, Centrul Ceh din New York și Institutul Slovac de Film.

Selecția de filme de arhivă care acompaniază acest program include și populara trilogie a ardelenilor: „Profetul, aurul şi ardelenii“, „Artista, dolarii şi ardelenii” şi „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, produse în România anilor ‘80, și realizate de reputații regizori Dan Pița și Mircea Veroiu.

Making Waves

Trilogia, care beneficiază de copii noi pe 35 mm, va fi arătată în premieră absolută publicului american, dar ea are deja un prestigios susținător: profesorul și istoricul de film Richard Pena, Director Emeritus al New York Film Festival, care a descoperit-o în 1984 când a vizitat pentru prima oară România.

Festivalul va prezenta și obișnuitul program de scurtmetraje ce vor fi difuzate gratis pe toată perioada festivalului. Programul reunește câteva dintre cele mai bune scurtmetraje românești recente, printre care: „Ca o umbră de nor” (Radu Jude), „12 minute” (Nae Constantin Tanase), „Bad Penny” (Andrei Cretulescu), „În acvariu” (Tudor Jurgiu), „Matriarch” (Nemethi Barna), „My Baby” (Luiza Pirvu), „Pastila fericirii” (Cecilia Felmeri).

Alături de echipa filmului „Closer to the Moon”, pe lista invitaților speciali la festival se află Luminița Gheorghiu, recent nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film pentru rolul din „Poziția copilului”.

Corneliu Porumboiu, protagonistul retrospectivei festivalului, revine la New York pentru Gala de Închidere, când se va difuza „Când se lasă seara peste București sau Metabolism”.

Tom Wilson, scenarist și regizor al filmului „Experimentul București”, Eugen Lumezianu – actor și Oana Răsuceanu – scenaristă, ambii membri ai echipei „Love Building”, completează lista personalităților prezente.

Štěpán Hulík, scenaristul miniseriei „Burning Bush” regizată de Agnieska Holland și autor al cărții Cinema of Forgetting despre cinemaul cehoslovac, și curatorul Irena Kovarova vor fi protagoniștii mesei rotunde despre film și propagandă, alături de Nae Caranfil și Dominique Nasta.

Programul lansărilor de carte semnalează și apariția dicționarului semnat de criticul de film Bujor T. Râpeanu, 2345 Cinematografiști, eveniment susținut de Uniunea Cineaștilor.

Foto credit: Cinemagia, Making Waves

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.