„Malmkrog”, în regia lui Cristi Puiu, va avea premiera extraordinară în Franța pe 2 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/malmkrog-in-regia-lui-cristi-puiu-va-avea-premiera-extraordinara-in-franta-pe-2-iulie/

Drama de epocă pentru care Cristi Puiu a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun Regizor în cadrul Secţiunii Encounters a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie) va avea premiera extraordinară pe marile ecrane franceze pe 2 iulie

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2020

O capodoperă plină de intensitate”, așa cum îl descriu criticii internaționali, Malmkrog, cel mai recent film semnat de regizorul Cristi Puiu, va avea premiera extraordinară în Franța pe 2 iulie, distribuția internațională fiind asigurată de Shellac films.

Filmul să fie adus publicului român în cadrul TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania la începutul lunii august.

Malmkrog este până în prezent cel mai provocator proiect al cineastului român: o ecranizare de epocă, cu un scenariu semnat de Cristi Puiu care reprezintă o adaptare după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu). Filmul este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici sunt în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Din distribuția filmului fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás.

Trăim în prezent zorii unor ideologii noi și o viziune discutabilă despre lume. Textul lui Soloviov este mai mult decât actual. Vorbim despre lumea de azi, din 2020, dar mi-e teamă că este vorba și despre lumea din 2300”, afirma regizorul Cristi Puiu într-un interviu acordat după premiera mondială a filmului Malmkrog de la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, când presa străină a punctat relevanța filmului pentru scrutarea realității în care trăim.

După premiera franceză, Malmkrog își continuă parcursul pentru public și va fi prezentat în avanpremieră românească în cadrul TIFF – Festivalului Internațional de Film Transilvania la Cluj, la începutul lunii august.

Malmkrog a deschis în această iarnă Secțiunea Encounters a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, unde a intrat în competiție cu alte 14 filme din întreaga, regizorul Cristi Puiu fiind recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun Regizor în cadrul acestei secțiuni.

Malmkrog este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.

Filmul Malmkrog beneficiază de susținerea Centrului Național al Cinematografiei, a Institutului Cultural Român și al Televiziunii Române.

MALMKROG a film by Cristi Puiu – Trailer from Shellac films on Vimeo.

Foto: Mandragora

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.