Manoel de Oliveira, decorat cu Legiunea de Onoare la împlinirea vârstei de 106 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/manoel-de-oliveira-decorat-cu-legiunea-de-onoare-la-implinirea-varstei-de-106-ani/

Cineastul portughez Manoel de Oliveira, care sărbătoreşte joi împlinirea vârstei de 106 ani prin lansarea în cinematografe a unui nou scurtmetraj pe care l-a regizat, a primit decoraţia de Înalt Ofiţer al Legiunii de Onoare, în cadrul unei ceremonii oficiale ce a avut loc marţi în oraşul Porto.

Un articol de Petre Ivan|10 decembrie 2014

Manoel de Oliveira, 106 ani / În prezenţa apropiaţilor săi, această recompensă atribuită de Franţa a fost înmânată cunoscutului regizor de ambasadorul francez în Portugalia, Jean-François Blarel, într-o ceremonie organizată la Muzeul Fundaţiei Serralves, o instituţie-far a vieţii culturale din Porto, oraşul natal al artistului.

Manoel de Oliveira a devenit astfel cel de-al patrulea portughez care primit medalia de Înalt Ofiţer al Legiunii de Onoare.

Cel mai recent scurtmetraj al lui Manoel de Oliveira, decanul de vârstă al cineaştilor în activitate, va fi lansat în cinematografele din Lisabona joi, în ziua în care cineastul va împlini vârsta de 106 ani. Filmul, intitulat „O Velho do Restelo”, turnat la Porto în primăvară şi prezentat apoi la Mostra de la Veneţia, va fi proiectat şi la Porto, într-un festival cinematografic.

Descris de autorul său ca „o reflecţie asupra omenirii”, acest scurtmetraj de 19 minute se inspiră mai ales dintr-un personaj din poemul epic „Os Lusíadas”, scris în secolul al XVI-lea de Luís de Camões, care relatează marile descoperiri maritime înfăptuite de navigatorii portughezi.

Peste 50 de filme de lungmetraj

De la primul său film, „Douro, Faina Fluvial”, lansat în 1931, Manoel de Oliveira a făcut peste 50 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, realizând cea mai mare parte a operei sale după ce trecuse de vârsta de 60 de ani.

Începând din 1988, a realizat aproape în fiecare an câte un film. Printre actorii care au colaborat cu regizorul de-a lungul vremii se numără Marcello şi Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, John Malkovich, Leonor Silveira şi nepotul său, Ricardo Trepa.

Cel mai recent lungmetraj al său, „O Gebo e a Sombra”, datează din 2012. Această comedie cu accente dramatice, adaptată după piesa omonimă a portughezului Raul Brandao, cu actriţele Claudia Cardinale şi Jeanne Moreau, a fost prezentată la Festivalul de la Veneţia.

Filmele lui Manoel de Oliveira, cu estetică exigentă, îşi datorează succesul mai degrabă criticii de specialitate şi premiilor obţinute în străinătate decât recunoaşterii venite din partea marelui public.

Manoel de Oliveira a primit, în 1999, premiul special al juriului în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, pentru filmul „A Carta/ Scrisoarea”, iar, cu doi ani înainte, „Viagem ao Princípio do Mundo” a câştigat premiul FIPRESCI la acelaşi festival.

Pentru a-i aduce un omagiu acestui artist cu o creativitate uluitoare, născut în 1908, la Porto, în acest oraş a fost inaugurat de curând un muzeu, amenajat în clădirea Fundaţiei Serralves, consacrat carierei excepţionale a cineastului portughez.

Foto: Manoel de Oliveira – cinemagia

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.