Maps to the Stars, o satiră la adresa industriei de la Hollywood, în cinematografe din 31 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/maps-to-the-stars-o-satira-la-adresa-industriei-de-la-hollywood-in-cinematografe-din-31-octombrie/

Maps to the Stars / Hărţi către stele, cel mai recent film al regizorului canadian David Cronenberg, cu Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson şi Mia Wasikowska, va avea premiera în România în 31 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|23 octombrie 2014

Maps to the Stars, distribuit de Independenţa Film, este o incursiune în lumea complicată a Hollywood-ului şi a culturii occidentale, o lume populată de celebrităţi pline de orgolii, împreună cu oamenii lor de casă.

Scenariul este scris de Bruce Wagner şi porneşte de la experienţele trăite de el în anii ‘90, când avea un part time job ca şofer de limuzină pentru celebrităţile de la Hollywood.

Maps to the Stars / Hărţi către stele a avut premiera anul acesta, în competiţia Festivalului Internaţional de Film Cannes 2014. Julianne Moore a primit premiul pentru “Cea mai bună actriţă”.

Regizorul canadian David Cronenberg, poreclit Baronul sângelui, a devenit cunoscut în urma remake-ului The Fly (1986) şi apoi al lui Videodrome (2003).

Alte titluri celebre ale lui Cronenberg sunt A History of Violence (2005), Crash (1996) şi eXistenz (1999), acestea din urmă fiind foarte bine primite la vremea respectivă la festivalurile de la Cannes şi Berlin. eXistenz a obţinut Ursul de argint la Berlin.

Maps to the Stars / Hărţi către stele (2014) reprezintă a doua colaborare dintre regizorul David Cronenberg şi actorul Robert Pattinson (Twilight Saga), după Cosmopolis (2012). De asemenea, Maps to the Stars este primul lungmetraj al regizorului canadian filmat în Statele Unite.

Scenaristul, şofer de limuzină ca al doilea job

Ideea scenariului din Maps to the Stars datează din anii ‘90, când Bruce Wagner (actualmente scenarist, regizor, producător şi actor) era un tânăr actor debutant care, pentru a se putea întreţine la Hollywood, trebuia să lucreze şi ca şofer de limuzină.

Oarecum asemănător personajului lui Robert Pattinson din film. Wagner a început să scrie un scenariu care să cuprindă experienţele trăite de el la Hollywood în acea perioadă. Povestea s-a dezvoltat şi modificat ulterior, pe măsură ce Wagner devenea un scriitor şi scenarist de succes.

Abia după vreo zece ani, el s-a hotărât să-i arate materialul lui David Cronenberg. Acesta a fost impresionat pe loc de poveste care era o combinație între comedie, horror şi sinceritate debordantă.

“Este o poveste care atacă în modul cel mai feroce momentul în care trăim acum, din punct de vedere cultural, tehnologic şi tot ce vrei”, a spus la un moment dat regizorul Cronenberg. “Asta admir la ea cel mai tare. Cred că aici este forţa lui Bruce. Pur şi simplu nu are nici o teamă de nimic. Am simţit pe loc că trebuie să fac acest film.

Foto: Maps to the Stars – Independenta Film

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.