Marcel Iures: „Femeia din filmul românesc aproape că nu există!“
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-femeia-din-filmul-romanesc-aproape-ca-nu-exista/

Marcel Iures a fost invitat în emisiunea „Nocturne“, care va fi difuzată luni, 16 decembrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Actorul declară că „s-a născut la Teatrul Bulandra“ şi vorbeşte despre cum ne-a schimbat Revoluţia, despre exerciţiul înşelării maselor, despre cum am învăţat să spunem „nu“, despre libertate, dar şi despre ce înseamnă în România simplul gest de a îmbrăţişa un semen.

Un articol de Corina Vladov|15 decembrie 2013

Marcel Iures a fost invitat în emisiunea „Nocturne“, care va fi difuzată luni, 16 decembrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Actorul declară că „s-a născut la Teatrul Bulandra“ şi vorbeşte despre cum ne-a schimbat Revoluţia, despre exerciţiul înşelării maselor, despre cum am învăţat să spunem „nu“, despre libertate, dar şi despre ce înseamnă în România simplul gest de a îmbrăţişa un semen.

Lui Marcel Iureş îi plac atât cuvântul „provocare“, cât şi conceptul în sine. De aceea, poate, ar fi rămas în America… „Am vrut să rămân la Hollywood, să facem milioane, dar eu nu mi-am dorit să mă mut în America. Eu sunt produsul culturii româneşti.”

„La Revoluţie, înainte de toate, am învăţat să înjurăm. După care, am învăţat să spunem «nu». Am continuat să spunem «nu» la aproape orice – privatizării, educaţiei, culturii“, este de părere invitatul Marinei Constantinescu.

Marcel Iures la Nocturne

Actorul Marcel Iures, în platoul emisiunii „Nocturne“

Iar despre experienţa americană, Marcel Iureş îşi aminteşte: „Eu şi cu Morgan Freeman ne plângeam de dureri de coloană. Ne-am consultat reciproc tratamentele şi eu i-am dat un paracetamol“. Cu un ton mai serios, actorul continuă: „Am băgat de seamă că toţi creatorii de film plini de premii sunt foarte trişti. E bizar! De ce sunt nemulţumiţi? Ştiu, facerea filmului e un proces îngrozitor…“.

Marcel Iureş recunoaşte că, în ceea ce priveşte munca sa, este dependent de regizorii de poveste. Cât despre eroinele din filmul românesc, actorul consideră: „E o lipsă de eroine. Femeia din filmul românesc aproape că nu există!”.

Citiţi şi: INTERVIU Marcel Iureş: „Ce vise neîmplinite am? Încă nu ştiu. O să văd“

Urmăriţi întregul dialog al realizatoarei cu actorul Marcel Iureş la Nocturne de luni seară, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi oricând aveţi timp – pe TVR+.

Foto cu Marcel Iures – TVR

Citiţi şi:
09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.