Marga: ICR va înfiinţa o fundaţie pentru atragerea de resurse financiare pentru autorii români
https://www.ziarulmetropolis.ro/marga-icr-va-infiinta-o-fundatie-pentru-atragerea-de-resurse-financiare-pentru-autorii-romani/

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat joi, la inaugurarea sediului filialei Banat-Crişana de la Arad, că va fi înfiinţată o fundaţie pentru cultura română, care va avea ca obiectiv atragerea de resurse fiananciare „în favoarea creatorilor, autorilor români”. Andrei Marga a declarat că, odată cu deschiderea filialei Banat-Crişana, se lansează pregătirile pentru […]

Un articol de Andrada Văsii|25 ianuarie 2013

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat joi, la inaugurarea sediului filialei Banat-Crişana de la Arad, că va fi înfiinţată o fundaţie pentru cultura română, care va avea ca obiectiv atragerea de resurse fiananciare „în favoarea creatorilor, autorilor români”.

Andrei Marga a declarat că, odată cu deschiderea filialei Banat-Crişana, se lansează pregătirile pentru înfiinţarea Fundaţiei pentru Cultura Română.

„Se ştie prea bine din istorie că momentul de mare succes al susţinerii oficiale a culturii române a fost în timpul existenţei fundaţiilor regale. Sfârşitul anilor ’30 a fost, sub aspect economic, o epocă foarte productivă, dar a fost şi epoca afirmării fundaţiilor regale, care au însemnat o susţinere financiară a culturii”, a spus Marga.

Preşedintele ICR a declarat că prin intermediul fundaţiei „se vor colecta resurse, contribuţii, donaţii în favoarea creatorilor, autorilor români”.

Fundaţia va miza atât pe contribuţii de la stat, cât şi de la agenţii economici sau populaţie.

Referitor la filialele regionale, Marga a spus că şi acestea vor trebui să atragă fonduri prin care să-şi susţină programele, ele urmând să contribuie la descentralizarea activităţilor culturale, care „din 2004 au rămas fatalmente centralizate”.

Preşedintele ICR Banat-Crişana, scriitorul arădean Gheorghe Schwartz, a declarat că „primul mare proiect” pe care îl are este organizarea unui colocviu al traducătorilor de limbă română din ţările în care există comunităţi de români, pentru ca aceştia să fie implicaţi în traducerea unor lucrări ale autorilor români, care ar fi astfel promovate în plan internaţional.

Sediul filialei Banat-Crişana a ICR se află în clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Potrivit lui Schwartz, primele angajări se vor face după aprobarea unui buget, iar fiecare judeţ din regiune va avea un referent.

Angajările se vor face în baza unor concursuri. Pentru definitivarea pe posturi, directorul, Gheorghe Schwartz, şi directorul adjunct, Lucian Alexiu, vor participa, de asemenea, la concursuri.

 

Sursa: Mediafax

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.