Mari spectacole la Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/mari-spectacole-la-odeon/

Teatrul Odeon continuă proiectele desfăşurate online şi vă oferă, în completarea seriei Mari Spectacole @ODEON, joi, 28 mai, la ora 18:00, „Farmecul discret al amintirii”, un proiect video de rememorare extrem de subiectivă a unor aventuri teatrale, regizat de Dragoş Galgoţiu, prin care regizorul aduce din nou în scenă şapte dintre spectacolele pe care le-a montat la Teatrul Odeon.

Un articol de Liliana Matei|26 mai 2020

„Mă seduce gândul că ar fi posibil să existe modalități de a descrie experiențe pierdute inventând un limbaj al memoriei. Cred că este posibil, dar numai dacă acceptăm că o asemenea aventură este inevitabil extrem de subiectivă. «Farmecul discret al amintirii» e o încercare de a imagina această limbă a memoriei pentru că sunt convins că nu doar eu am nevoie de o asemenea seducătoare experiență”, a explicat regizorul Dragoș Galgoțiu

„Farmecul discret al amintirii”, în regia lui Dragoș Galgoțiu, va fi transmis prin live streaming pe pagina de Facebook  a Teatrului Odeon și pe canalul de YouTube și va rămâne disponibil online.

„Am început cu un exercițiu de rememorare fragmentară, intenționat inegală, și cum am mai spus, extem de subiectivă, a șapte dintre spectacolele pe care le-am pus în scenă la Odeon. Sunt convins că după acest exercițiu apropierea de un singur spectacol va fi extraordinară, intensă, amestecând mai mult decât acum ceea ce este previzibil cu ce e imprevizibil, provocându-i pe cei care au trăit spectacolul pe scenă să facă la fel.

Sunt convins că spectacolele alungate de pe scenă pot surprinde iar, pot provoca iar emoții, sau poate, și asta este iar seducător, alte emoții, un alt fel de emoții, un alt mod de a imagina emoții, impresii sau gânduri, pentru că dincolo de forma lor efemeră, care inevitabil se degradează și moare, spectacolele sunt de fapt doar impresii subiective și fragmente de gânduri”, a explicat Dragoș Galgoțiu.

Eseul video „Farmecul discret al amintirii” cuprinde secvențe din spectacolele:

◼︎ „Casanova”, după „Memoriile lui J. Casanova de Seingalt, scrise de el însuşi” (data premierei: 14 februarie 2015);

◼︎ „Epopeea lui Ghilgameș” (data premierei: 1 martie 2009);

◼︎ „Hamletmachine” de Heiner Müller (data premierei: 24 septembrie 2006) – spectacolul a avut parte de un turneu internațional la Gdansk, în Polonia în 2008, iar Marius Stănescu, interpretul lui Hamlet, a primit Premiul UNITER la categoria „Cel mai bun actor în rol principal”;

◼︎ „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită” de Bertolt Brecht (data premierei: 20 decembrie 2012) – spectacolul a avut parte de un turneu internațional în Bulgaria în 2014;

◼︎ „Viața e vis”, după Calderón de la Barca (data premierei: 23 ianuarie 2011);

◼︎ „Kafka. 5 Vise”, după texte de Franz Kafka (data premierei: 20 mai 2016) – spectacolul se află în repertoriul curent al Teatrului Odeon;

◼︎ „Hamlet” de William Shakespeare (data premierei: 9 decembrie 2018) – spectacolul se află în repertoriul curent al Teatrului Odeon

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.