Maria Obretin, actriță: „Teatrul Metropolis nu mai are bani sa programeze spectacolele“
https://www.ziarulmetropolis.ro/maria-obretin-actrita-teatrul-metropolis-nu-mai-are-bani-sa-programeze-spectacolele/

Actriţa Maria Obretin se numără printre numeroasele personalităţi care trag un semnal de alarmă faţă de situaţia de la Teatrul Metropolis, unde, din cauza bugetului subdimensionat, alocat pe anul 2022, instituţia nu mai are bani să programeze spectacole la scenă şi să primească public în sală.

Un articol de Ziarul Metropolis|6 aprilie 2022

Iată ce scrie Maria Obretin pe pagina ei de Facebook:

„Am terminat facultatea de teatru in 2003. Nu mai erau locuri in teatre, doamna Sanda Manu ne-a crescut cu povesti despre cum intri intr-un teatru, intr-o trupa, despre cum cresti de la rolurile mici spre cele mari, despre cum inveti de la actorii cu experienta. Parea o lume idilica, fermecatoare. Am terminat. Hăul, nenica, un mare hău. Nu se făceau angajari in teatre, erau locurile blocate de multi ani si asa aveau sa ramana multa vreme. Am rezistat cum am putut, unii dintre noi. Altii s-au lasat. Pur si simplu era greu spre imposibil sa razbesti, sa rezisti.

Am facut ani de zile cariera in petreceri pentru copii, zane si Albe ca Zapada. Asta e, rezist, mi-am zis. Mai prindeam din cand in cand scena. Rar. Cam ce solutii aveam? Green Hours pe vremea aceea, doar el era, un spatiu deschis tinerilor. Voicu era un fel de inger pazitor. Si, din cand in cand, cateva concursuri in teatrele de stat pentru vreo colaborare. Ce inseamna asta? Daca un regizor care punea intr-un teatru nu gasea printre actorii angajati pe cineva potrivit pentru un rol, se dadea concurs, se angajau colaboratori. Va dati seama ca eram zeci spre sute pentru un rol.

Ani mai tarziu a aparut Teatrul Metropolis. O gura de aer pentru independenti, un fel de acasa. Si cam singurul loc unde ma duceam si nu caram costumul si recuzita dupa mine. In independent, vii ca un melcusor cand ai spectacol, cu hainele, cu recuzita, cu decorul uneori. La Metropolis era o mica oaza de normalitate. Nu trebuia sa mai cari fierul de calcat. Erau niste oameni care aveau grija de tine si tu te puteai ocupa de treburile tale de actor.

La Metropolis jucau zeci, sute de actori, majoritatea independenti. Teatru de proiect. Fara actori angajati. Daca ar exista mai multe teatre de proiect, viata ar fi mai usoara pentru multi dintre noi. E foarte greu sa nu fii angatat, sa nu ai nicio siguranta, niciun statut. Bun, aici ar fi de discutat despre statutul actorului independent si despre statutul tuturor independentilor de fapt, din muzica, dans, teatru. Pandemia a aratat cat de vulnerabili suntem. Faza e ca e jale. Prin teatre s-a cam renuntat la colaboratori de vreo doi ani, de cand s-au redus drastic bugetele. Acum vreo luna am fost sunata de la un teatru bucurestean in care joc. ‘Buna, Maria, programam spectacolul, sa-ti opresti datele!’ Bucurie, veselie. Telefon a doua zi. ‘De fapt, vor juca doar cei angajati!’ Am fost trista dar am inteles situatia. Nu sunt bani pentru colaboratori. Nu se programeaza spectacolele in care sunt colaboratori (nu mai deschid subiectul dureros…ca si colaboratorii astia si-au pus sufletul in ridicarea spectacolului, e acolo si vietisoara lor). Bun! Deci au picat teatrele de stat in care colaborez, nu au bani, vor programa spectacolele in care joaca cei angajati, nu sunt fonduri. Asta e! Dar acum pica Metropolisul. Si asta ma rupe. Metropolisul nu are actori angajati. Toti suntem colaboratori.

Ani de zile s-au jucat acolo spectacole minunate, nu trebuie sa le laud eu acum, orice spectator care a fost vreodata la Metropolis stie asta. Metropolis nu mai are bani sa programeze spectacolele. Am jucat in octombrie, noiembrie acolo. Spectacolele inca nu au fost platite. Acum nu-si mai poate permite sa programeze altele. Da, Metropolis nu se inchide oficial, dar cum nu mai are bani, nu mai poate programa nimic.

Acum, nu va imaginati ca rupeam fasul cu banii de pe un spectacol, dar 500 erau totusi niste bani. Mai ales pentru tinerii din generatiile care tot ies si nu mai au loc in teatre. Pentru ei, mai ales pentru ei, v-as ruga sa fim solidari. Suntem o breasla tare nesolidara si impartita. Poate gasiti timp si motive sa luptati pentru Metropolis. Nu cred ca e singurul in pericol. Bugetele sunt penibile in multe teatre, vine hăul. Si e pacat. De tot talentul, de toata munca, de toata viata asta a noastra.

Citiți și: Lia Bugnar: „La Teatrul Metropolis nu vor mai fi actori pe scenă și spectatori în sală

Citiți și: Scrisoare deschisă a echipei Teatrului Tineretului „Metropolis” către publicul spectator



27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.