Maria Obretin şi Florin Piersic Jr., în eseul fotografic „Pelicula“
https://www.ziarulmetropolis.ro/maria-obretin-si-florin-piersic-jr-in-eseul-fotografic-pelicula/

Fotografa Cătălina Flămînzeanu le-a propus actorilor Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. să facă parte din proiectul „Pelicula“. Rezultatul: 16 fotografii vor fi expuse la Godot Cafe Teatru, între 21 noiembrie şi 7 decembrie.

Un articol de Corina Vladov|18 noiembrie 2013

Fotografa Cătălina Flămînzeanu le-a propus actorilor Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. să facă parte din proiectul său, „Pelicula“. Cei doi actori se întâlnesc astfel, pentru prima oară, într-o producţie vizuală. Rezultatul: 16 fotografii vor fi expuse la Godot Cafe Teatru, între 21 noiembrie şi 7 decembrie.

Cătălina Flămînzeanu este la al doilea proiect expozițional, după ce, în luna iunie, a prezentat portretele unor actrițe purtând ie. S-a impus prin fotografia de teatru la spectacolele semnate de nume precum Lia Bugnar, Chris Simion și Vlad Zamfirescu, iar pe 21 noiembrie urcă pe simezele Godot un spectacol mai puțin obișnuit – „Pelicula“, un eseu fotografic despre relația de cuplu, compus din 16 cadre cu Maria Obretin și Florin Piersic Jr.

„Am remarcat-o pe Maria Obretin în spectacolul «Noi 4» regizat de Lia Bugnar. M-a fascinat abilitatea ei de a juca roluri aflate la poluri opuse: soția înșelată, chelnerița și actrița. Mi-am spus atunci: ea este potrivită pentru proiectul meu fotografic în care inițial doream să surprind diferite stări ale ființei umane.

După realizarea mai multor portrete cu Maria, se contura deja o poveste în care era nevoie și de un personaj masculin pentru a crea un echilibru și a surprinde dinamica de cuplu. M-am bucurat că Florin Piersic Jr. a acceptat provocarea, mai ales că cei doi nu se întâlniseră încă pe o scenă”, spune fotografa.

Fotografiile surprind diferite stări ale celor două personaje, cei doi actori întrupând un el și o ea, parte dintr-un cuplu imaginat într-o ședință foto marcată de libertate actoricească. „Nu a fost o comunicare regizor – fotograf, întâlnirea noastră fiind dominată de spirit ludic.

Intenția era să realizez portrete în care să pun accent pe trăsăturile feței, pe nuanțele de expresie, având un decor minimalist”, mai spune Cătălina Flămînzeanu.

Maria Obretin si Florin Piersic Jr.

Actorii Maria Obretin şi Florin Piersic Jr., fotografiaţi de Cătălina Flămînzeanu

Pornind de la cele două sensuri ale cuvântului „peliculă” – film și membrană fină, Raluca Bogdan – curatoarea, a propus titlul expoziției.

Citiţi şi: Maria Obretin şi alţi artişti îi iau apărarea actriţei Oana Pellea printr-o scrisoare către Mircea Dinescu

„Fotografiile Cătălinei Flămînzeanu par cadre dintr-un film mut precum crâmpeiele de amintire ce rămân în urma unei relații. Starea de cuplu pare o relaționare din ce în ce mai fragilă construită pe imaginea protagoniștilor, precum o membrană fină ce ia forma dedesubtului, o stare pe care o marcăm printr-un dialog de cele mai multe ori mut.

Mai curios este că memoria alege să rețină amintiri niciodată dinamice, ci sub forma unor imagini statice, precum fotografiile cu mai multe sau mai puține detalii. De aici și dublul sens al discursului expozițional”, spune curatoarea.

Vernisajul are loc joi începând cu ora 18.00, iar expoziția poate fi văzută la Godot Cafe Teatru în perioada 21 noiembrie – 7 decembrie, urmând ca imaginile din proiect să fie publicate pe website-ul fotografei, într-o galerie dedicată.

Maria Obretin si Florin Piersic Jr.

Cătălina Flămînzeanu s-a remarcat anul acesta cu expoziția „Fotografie cu IE” semnând o serie de portrete ale unor actrițe purtând în situații cotidiene veștmânt românesc.

Expune, din 2011, în cadrul expozițiilor Fotoclubului „Floarea de Colț” din Râmnicu Vâlcea și sub auspiciile Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Iubește chipul și surprinde stări în portrete predominant monocrome pentru a marca trăiri, emoții și a suprima exteriorul. Stau mărturie portofoliul și testimonialele de pe pagina acesteia.

Foto cu Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. – Cătălina Flămînzeanu

04
/04
/22

În ciuda relației noastre „love-hate” cu orașele de azi, datorită lor a apărut una dintre cele mai contrastante, fragile și inedite forme de exprimare: arta urbană/ stradală. Iată 10 teme de discuție despre orașul și agitația cotidiană ca surse de stres dar și de comunicare artistică, cu un artist vizual interesant de descoperit.

23
/03
/22

Muzeul Național de Artă Contemporană se alătură eforturilor susținute de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Spațiile MNAC devin, pentru a le oferi refugiaților câteva momente de liniște, centre cu activități pentru copii și donații, locuri de întâlnire cu cei apropiați și propun chiar și oportunități profesionale. 

15
/03
/22

Tabăra de artă „Pictori de azi la Balcic”, organizată de Asociația ELITE ART club UNESCO, reunește, încă din anul 2003, creațiile artiștilor într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare pictor participant abordând în stilul caracteristic diversitatea de forme și imagini pe care Balcicul o oferă.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

10
/03
/22

Cea de-a doua ediție a festivalului internațional FOTO WIEN, care reunește peste 140 de expoziții și 300 de evenimente cu tema fotografia de artă, va avea loc în perioada 9 - 27 martie 2022, în capitala Austriei. Festivalul face parte din rețeaua European Month of Photography (EMOP) şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces și spații alternative de expoziție şi în institute culturale. Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

09
/03
/22

Galeria neconvențională Celula de Artă și Carol 53 găzduiesc, între 12 și 2 aprilie, expoziția caritabilă Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului / Bombs and Humans. United Artists against War, în care peste 65 de artiști români și ucraineni militează pentru pace, iau atitudine împotriva războiului din Ucraina, împotriva războiului, împotriva tuturor armelor de ucidere și a orgoliului firii omenești care naște războaie. Vernisajul va avea loc sâmbătă, pe 12 martie, de la ora 16:00, în București (B-dul Carol nr. 53).

24
/02
/22

Pe 24 februarie, la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită la cea dintâi conferință online din acest an, intitulată „Hărți și globuri în pictura olandeză din secolul al XVII-lea”, susținută de dr. Cosmin Ungureanu, istoric de artă, doctor în istoria arhitecturii, expert acreditat în pictură și grafică europeană din secolele XVI-XIX.