Maria Obretin şi Florin Piersic Jr., în eseul fotografic „Pelicula“
https://www.ziarulmetropolis.ro/maria-obretin-si-florin-piersic-jr-in-eseul-fotografic-pelicula/

Fotografa Cătălina Flămînzeanu le-a propus actorilor Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. să facă parte din proiectul „Pelicula“. Rezultatul: 16 fotografii vor fi expuse la Godot Cafe Teatru, între 21 noiembrie şi 7 decembrie.

Un articol de Corina Vladov|18 noiembrie 2013

Fotografa Cătălina Flămînzeanu le-a propus actorilor Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. să facă parte din proiectul său, „Pelicula“. Cei doi actori se întâlnesc astfel, pentru prima oară, într-o producţie vizuală. Rezultatul: 16 fotografii vor fi expuse la Godot Cafe Teatru, între 21 noiembrie şi 7 decembrie.

Cătălina Flămînzeanu este la al doilea proiect expozițional, după ce, în luna iunie, a prezentat portretele unor actrițe purtând ie. S-a impus prin fotografia de teatru la spectacolele semnate de nume precum Lia Bugnar, Chris Simion și Vlad Zamfirescu, iar pe 21 noiembrie urcă pe simezele Godot un spectacol mai puțin obișnuit – „Pelicula“, un eseu fotografic despre relația de cuplu, compus din 16 cadre cu Maria Obretin și Florin Piersic Jr.

„Am remarcat-o pe Maria Obretin în spectacolul «Noi 4» regizat de Lia Bugnar. M-a fascinat abilitatea ei de a juca roluri aflate la poluri opuse: soția înșelată, chelnerița și actrița. Mi-am spus atunci: ea este potrivită pentru proiectul meu fotografic în care inițial doream să surprind diferite stări ale ființei umane.

După realizarea mai multor portrete cu Maria, se contura deja o poveste în care era nevoie și de un personaj masculin pentru a crea un echilibru și a surprinde dinamica de cuplu. M-am bucurat că Florin Piersic Jr. a acceptat provocarea, mai ales că cei doi nu se întâlniseră încă pe o scenă”, spune fotografa.

Fotografiile surprind diferite stări ale celor două personaje, cei doi actori întrupând un el și o ea, parte dintr-un cuplu imaginat într-o ședință foto marcată de libertate actoricească. „Nu a fost o comunicare regizor – fotograf, întâlnirea noastră fiind dominată de spirit ludic.

Intenția era să realizez portrete în care să pun accent pe trăsăturile feței, pe nuanțele de expresie, având un decor minimalist”, mai spune Cătălina Flămînzeanu.

Maria Obretin si Florin Piersic Jr.

Actorii Maria Obretin şi Florin Piersic Jr., fotografiaţi de Cătălina Flămînzeanu

Pornind de la cele două sensuri ale cuvântului „peliculă” – film și membrană fină, Raluca Bogdan – curatoarea, a propus titlul expoziției.

Citiţi şi: Maria Obretin şi alţi artişti îi iau apărarea actriţei Oana Pellea printr-o scrisoare către Mircea Dinescu

„Fotografiile Cătălinei Flămînzeanu par cadre dintr-un film mut precum crâmpeiele de amintire ce rămân în urma unei relații. Starea de cuplu pare o relaționare din ce în ce mai fragilă construită pe imaginea protagoniștilor, precum o membrană fină ce ia forma dedesubtului, o stare pe care o marcăm printr-un dialog de cele mai multe ori mut.

Mai curios este că memoria alege să rețină amintiri niciodată dinamice, ci sub forma unor imagini statice, precum fotografiile cu mai multe sau mai puține detalii. De aici și dublul sens al discursului expozițional”, spune curatoarea.

Vernisajul are loc joi începând cu ora 18.00, iar expoziția poate fi văzută la Godot Cafe Teatru în perioada 21 noiembrie – 7 decembrie, urmând ca imaginile din proiect să fie publicate pe website-ul fotografei, într-o galerie dedicată.

Maria Obretin si Florin Piersic Jr.

Cătălina Flămînzeanu s-a remarcat anul acesta cu expoziția „Fotografie cu IE” semnând o serie de portrete ale unor actrițe purtând în situații cotidiene veștmânt românesc.

Expune, din 2011, în cadrul expozițiilor Fotoclubului „Floarea de Colț” din Râmnicu Vâlcea și sub auspiciile Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Iubește chipul și surprinde stări în portrete predominant monocrome pentru a marca trăiri, emoții și a suprima exteriorul. Stau mărturie portofoliul și testimonialele de pe pagina acesteia.

Foto cu Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. – Cătălina Flămînzeanu

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.