Marii actori îi urează „La mulţi ani!“ lui Radu Beligan. Veniţi alături de ei!
https://www.ziarulmetropolis.ro/marii-actori-ii-ureaza-la-multi-ani-lui-radu-beligan-veniti-alaturi-de-ei/

Am invitat mari actori din România să transmită un mesaj de ziua maestrului Radu Beligan, care împlineşte 95 de ani pe 14 decembrie. Vă invităm să îi faceţi o urare maestrului. Îi vom dărui o scrisoare care va conţine toate mesajele dumneavoastră!

Un articol de Ziarul Metropolis|12 decembrie 2013

Am invitat mari actori din România să transmită un mesaj de ziua maestrului Radu Beligan, care împlineşte 95 de ani pe 14 decembrie. Mitică Popescu, Monica Davidescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Valentin Uritescu, Damian Crâşmaru şi Coca Bloos şi-au exprimat admiraţia pentru cel care este un exemplu pentru breasla actorilor.

De ziua lui Radu Beligan, Ziarul Metropolis şi-a propus să strângă toate urările de „La mulţi ani!“ pe care i le fac spectatorii şi să i le ofere în dar maestrului Radu Beligan.

Îi invităm pe admiratorii lui Radu Beligan să ne lase câte un mesaj pentru marele actor, la finalul acestui articol. Vă rugăm să vă lăsaţi numele, vârsta şi ocupaţia, pentru a publica urările dumneavoastră şi pentru a i le dărui sub formă de scrisoare maestrului Radu Beligan, pe 14 decembrie, de ziua lui de naştere!

Cum s-a născut premiera anului în România

„Anul trecut, prin mai, la Festivalul de Teatru de la Caracal, am asistat la o discuţie între domnul Radu Beligan şi George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis. Radu Beligan îi spune lui George Ivaşcu: «- Domnule George, aveţi o clădire de teatru extrem de frumoasă, cu o sală micuţă, intimă. Mi-ar plăcea foarte tare să joc o piesă aici».

«- Maestre, mi-ar plăcea, dar din păcate programul teatrului meu este ocupat până la sfârşitul anului, nu am niciun loc liber».
«- Ah, în cazul acesta, domnule George, aş vrea ca prima săptămână liberă din 2013 să mi-o rezervaţi mie», i-a răspuns Radu Beligan“.

Aşa a început povestea unui mare spectacol, „Lecţia de violoncel“, povestită de jurnalista Oana Safta, pe site-ul www.noinu.ro. „În prima fază am crezut că este vorba despre un răspuns arogant din partea lui George Ivaşcu, la care mi-ar fi venit să intervin. M-au surprins însă, răbdarea, tonul calm şi optimismul că va mai putea juca şi anul viitor, cu care Radu Beligan a continuat discuţia. La mai bine de un an de la discuţie recitesc aceste rânduri şi înţeleg… doi oameni dintr-o lume diferită de cea în care trăiesc eu, îşi făceau planuri într-un alt ritm decât cel cu care sunt obişnuită“, scria Oana Safta.

George Ivaşcu îşi aminteşte acea întâmplare şi acum, în biroul său din Teatrul Metropolis, de unde a orchestrat cea mai aşteptată revenire a lui Radu Beligan, într-un rol nou, în „Lecţia de violoncel“, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa.

Radu Beligan Lectia de violoncel

Scenă de la repetiţii, cu echipa spectacolului „Lecţia de violoncel“ – Radu Beligan, Rodica Ionescu, Felix Alexa, Lamia Beligan şi Marius Manole

Veniţi în Piaţa Timpului să-i cântăm „La mulţi ani“ lui Radu Beligan!

Teatrul Metropolis îl va sărbători pe Radu Beligan, pe 14 decembrie, de la ora 12.00, în Piaţa Timpului din Bucureşti, lângă magazinul Cocor, unde îi invită pe spectatori să îi facă o surpriză maestrului şi să-i cânte „La mulţi ani!“.

Aici va fi inaugurat Gongul Thaliei, cel mai mare din Europa, o iniţiativă a lui George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis. Gongul Thaliei, care va suna pentru prima oară în onoarea lui Radu Beligan, va marca 200 de ani de istorie a teatrului în Bucureşti.

În jurul gongului vor fi dezvelite plăcuţe cu numele unor mari actori, dar şi o plăcuţă pentru slujitorul anonim de teatru. „Mă refer şi la artiştii care n-au fost atât de cunoscuţi de public, dar care şi-au slujit profesia ducând şi o tavă pe scenă, dar şi la tehnicieni“, explică George Ivaşcu.

Citiţi şi: Radu Beligan, aniversat în Piaţa Timpului, de Teatrul Metropolis

Evenimentul are loc cu ocazia Sfântului Filimon, protectorul artiştilor. Vor rula imagini de arhivă cu marile momente artistice ale lui Radu Beligan, iar maestrul va urca pe scenă alături de George Ivaşcu, de Sorin Oprescu, primarul Capitalei şi de echipa care a realizat spectacolul „Lecţia de violoncel“.

Sărbătoarea se va muta apoi la Teatrul Metropolis, unde Radu Beligan va juca, de la ora 19.00, în cel mai nou spectacol al său, „Lecţia de violoncel“, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de Lamia Beligan, Marius Manole, Rodica Ionescu/Tania Popa. Maestrul a intrat în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv actor pe o scenă de teatru.

La Teatrul Metropolis va fi dezvelită şi o placă aniversară, cu următorul text: „Teatrul Tineretului Metropolis, fondat de veşnic tânărul maestru Radu Beligan, către care se îndreaptă la cei 95 de ani ai săi omagiul spectatorilor, al tuturor bucureştenilor şi al întregii ţări. Maestrul Radu Beligan. Dragostea Bucureştiului. 14.12.2013“.

Iată ce urări i-au făcut colegii lui actori:

Mitică Popescu: „În primul rând, îi mulțumesc lui Radu Beligan pentru tot ce a făcut pentru mine. Îl admir foarte mult și îi doresc în continuare ani mulți. Nu pot să spun că îl invidiez, dar îl apreciez pentru vârsta frumoasă la care a ajuns. Îi doresc multă sănătate și îi transmit din toată inima La mulți ani!“.

Monica Davidescu: „Să-l țină Dumnezeu în putere, asta îi urez celui pe care îl consider primul meu tată în Teatrul Național din București, alături de care am jucat timp de 7 ani în piesa «Take Ianke și Cadîr». Sper să ducă și acest nou spectacol, «Lecția de violoncel», tot la fel de mult şi de bine cum a reuşit şi cu «Egoistul» şi cu «Take Ianke şi Cadîr»“.

Tamara Buciuceanu Botez: „Îi doresc mulți ani înainte și-l respect pentru dorința de a munci tot timpul. Oamenii îl iubesc și îl adoră. La mulți ani cu respect și cu multă considerație pentru fostul și actualul om şi actor care este Radu Beligan!“.

Valentin Uritescu: „Ce pot eu să-i urez omului care a fost un exemplu pentru noi toți? În primul rând să aibă sănătate ca să-l mai putem vedea și de acum înainte în spectacole. Spuneam că Beligan este un exemplu pentru noi toți din mai multe puncte de vedere.

Este un profesionist desăvârșit și un om care nu a făcut excese și abuzuri în viață, un om foarte cumpătat, un om care a reușit să se ridice după Revoluție, când a avut o perioadă mai grea și să continue să fie un simbol pentru cultura românească. Să-i dea Dumnezeu sănătate și viață lungă“.

Damian Crâșmaru: „Îi urez să rămână în continuare unic. Atât“.

Coca Bloos: „Ce-i urez eu maestrului Beligan? Maica Domnului și bunul Dumnezeu să-l apere și să-i ocrotească casa, să-i dea multă, multă sănătate și liniște în suflet. La mulți ani!“

Vă invităm să îi faceţi urările dumneavoastră maestrului Beligan, la finalul acestui articol. Îi vom dărui maestrului Beligan o scrisoare care va conţine toate mesajele dumneavoastră! Vă mulţumim!

Foto cu Radu Beligan – Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.