Marina Constantinescu: Adunarea noastră în jurul domnului George Banu este un semn de normalitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/marina-constantinescu-adunarea-noastra-in-jurul-domnului-george-banu-este-un-semn-de-normalitate/

Marţi, 28 octombrie, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a fost lansată cartea „Cortina sau fisura lumii” de George Banu, tipărită de Editura Humanitas.

Un articol de Judy Florescu|30 octombrie 2014

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a fost gazda lansării cărții Cortina sau fisura lumii de George Banu, în cadrul Festivalului Național de Teatru, ediția 2014. La eveniment au luat cuvântul Marina Constantinescu, Lidia Bodea, Adam Biro și George Banu. De asemenea, cei aflați în incinta spațiului cultural Humanitas au avut parte de o audiție unică a câtorva pasaje din cartea lui George Banu, lectură realizată de Eliza Păun, actriță.

Lidia Bodea: „De la prima apariție, Cortina sau fisura lumii a fost catalogată de presa franceză ca o carte de excepție. Vorbim despre o carte neobișnuită, îndrăzneață și cuceritoare. Este o carte de graniță, în opinia mea, pentru că este o carte care se construiește pe intertextualitate, interdisciplinaritate. E un dialog aici între teatru cu toate elementele lui – scenă, text și cortină și pictură.”

1911093_10204278645878454_3178619397824883552_op„Dacă scena face din oameni niște actori sub înaltă supraveghere, cea a marelui păpușar, care e invocat adesea pentru a atesta sfârșitul reprezentației lor în această lume, ea conchide o finitudine.” Eliza Păun a lecturat din cartea Cortina sau fisura lumii.

Marina Constantinescu: „Cartea Cortina sau fisura lumii, pe care editura Humanitas o reeditează în această formulă extraordinară, este un album de artă în care fotografiile sunt splendid prelucrate. Toată cartea are o textură de mare eleganță. Este o propunere pe care domnul George ne-o face, de a călători vizual în lumea teatrului şi a textelor importante.  Pentru mine, această călătorie vizuală, dar și în lumea cuântului, are trei puncte, poate subiectiv dezvoltate: sprijinul în fața esteticii cortinei și a ceea ce este dincolo de ridicarea cortinei, o lume care stă să ni se arate, o lume plină de învăluire și de consistență, o lume neașteptată. Cortina de fier în spatele căreia am crescut și perdeaua de susținere a magicului.”

George Banu: „Sunt într-adevăr foarte emoționat nu numai de apariția cărții, ci și de faptul că această copertă, foarte reușită după părerea mea, este o  imagine care ne arată că dincolo de cortină există viață, există revelație, și nu numai marea lume, ci această mică zonă miniaturală a realului către care ne putem uita când dăm cortina ușor deoparte.”

foto: Elena Simion / Florin Biolan

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.