Marina Constantinescu, de vorbă cu light designerul Ioan Lazăr, la Nocturnele TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/marina-constantinescu-de-vorba-cu-light-designerul-ioan-lazar-la-nocturnele-tvr/

„Pentru reuşita unui spectacol sunt importanţi trei factori: actorul, scenograful şi lumina”, consideră Ioan Lazăr, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne. Poveştile pe care Nelu Lazăr le-a adunat în suflet, după o viaţă dedicată teatrului, ies la lumină, vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+:

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2015

În 1957 a fost adus în teatru de Lucia Sturdza-Bulandra. Avea 19 ani. Lucia Sturdza-Bulandra  i-a spus atunci lui Liviu Ciulei: „Liviule, să ai grijă de băiatul ăsta!”. Iar maestrul Ciulei a făcut întocmai, cei doi având o colaborare care a trecut de graniţa unor simpli colegi de teatru.

„Ciulei nu-mi cerea nimic. Eu îl înţelegeam, simţeam ce voia!”, îşi aminteşte Ioan Lazăr.

În teatru (dar nu numai), lumina însoţeşte fiecare personaj, toate visurile unui regizor şi întreg spaţiul scenografului.

Lumina este peste tot, chiar şi în umbre. Nelu Lazăr, cum îi spun cei apropiaţi, a fost omul care a acompaniat „cu lumină” munca actorilor şi regizorilor Teatrului Bulandra timp de peste 50 de ani.

„Ştiam, pe dinafară, fiecare mişcare a actorului pe scenă”, mărturiseşte invitatul Marinei Constantinescu, Ioan Lazăr.

Ioan Lazăr, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne

Ioan Lazăr, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne

Cum l-a legat pasiunea pentru munca lui de un loc cu atâta seducţie (Teatrul Bulandra) încât a atras valorile ca un magnet, aflăm la Nocturne, vineri seară.

Atunci, telespectatorii TVR au privilegiul de a sta în primul rând la spectacolul vieţii lui Nelu Lazăr în teatru: despre pionieratul light designului de astăzi, despre cum se punea lumina manual şi despre cum se „ţesea” povestea din „mânuirea” luminilor de către Ioan Lazăr.

Valoarea unui spectacol de teatru este strâns legată şi de oamenii din spatele scenei, de talentul şi de munca lor. La Nocturne de vineri, 5 iunie, vom cunoaşte un astfel de profesionist: Ioan Lazăr.

Foto: Marina Constantinescu, Ioan Lazăr, Nocturne – tvr.ro

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.