Marina Constantinescu revine cu un nou sezon Nocturne la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/marina-constantinescu-revine-cu-un-nou-sezon-nocturne-la-tvr-1/

Prima ediţie, dedicată Concursului George Enescu recent încheiat, se difuzează în 10 octombrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Marina Constantinescu stă de vorbă cu Dana Borsan, Marin Cazacu, Dan Dediu şi Florin Croitoru, membri în cele patru jurii ale Concursului George Enescu 2014.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2014

Marina Constantinescu reia, din 10 octombrie, şirul poveştilor culturale depănate în miez de noapte. Din această toamnă, întâlnirea cu Nocturnele Marinei Constantinescu are loc în fiecare vineri, de la ora 24.00, TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Prima ediţie din acest sezon îi are ca invitaţi pe Dana Borsan, Marin Cazacu, Dan Dediu şi Florin Croitoru, membri în cele patru jurii ale Concursului Enescu 2014 la secţiunile pian, violoncel, compoziţie şi vioară. Cele patru personalităţi ale muzicii româneşti au jurizat la valoroasa ediţie din acest an a Concursului George Enescu, una cu un nivel ridicat de competiţie şi pregătire la toate secţiunile.

„Festivalul şi Concursul Enescu s-au separat. Eu cred însă că, prin această despărţire, ele s-au împlinit, de fapt. Mi s-a părut că această ediţie a fost mult mai vizibilă şi intensă”, este de părere violoncelistul Marin Cazacu.

Compozitorul Dan Dediu completează: „Pentru orice tânăr, concursul Enescu reprezintă o ştachetă foarte înaltă. Azi vorbim despre un concurs turbo-internaţional. La secţiunea simfonică nu am ştiut cum să notez trei compoziţii. Erau toate excepţionale.”

Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile. – Marina Constantinescu.

Realizatoarea şi moderatoarea Nocturnelor de la TVR 1, Marina Constantinescu, şi-a exprimat mâhnirea că, în sălile de concurs, nu erau mulţi studenţi şi profesori Marina Constantinescu de muzică: „Pentru oamenii de meserie, concursul poate fi o ocazie unică de a lua contact cu reprezentanţi ai şcolilor de muzică străine, cu tehnicile unor mari profesori”.

Iar răspunsul, trist, vine de la Marin Cazacu: „Din punct de vedere muzical, despre sistemul de şcoală din România ar trebui să spunem că este rămas în perioada sovietică.”

Mai multe despre ediţia din acest an a Concursului George Enescu aflaţi la prima ediţie Nocturne din acest sezon, dar şi la cea din 17 octombrie, când invitatul Marinei Constantinescu va fi câştigătorul secţiunii vioară la concursul amintit.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Foto: Marina Constantinescu– facebook.com/NocturneTVR.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.