Marius Manole joacă „Însemnările unui nebun” la Florența
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-manole-joaca-insemnarile-unui-nebun-la-florenta/

Sub titlul „Diario di un Pazzo“, spectacolul „Însemnările unui nebun”, de N V. Gogol, în regia lui Felix Alexa, cu Marius Manole şi muzicianul Alexander Bălănescu, va avea două reprezentaţii în cadrul Festivalului Internaţional Fabbrica Europa, pe 15 şi 16 mai la Teatro Cantiere Florida din Florenţa, Italia.

Un articol de Judy Florescu|30 aprilie 2014

Din februarie 2013, spectacolul „Însemnările unui nebun”, cu Marius Manole, a avut 26 de reprezentații la Sala Arcub. S-a jucat cu biletele vândute în întregime, acesta fiind singurul spectacol care are toate locurile ocupate, lucru ce poate fi probat consultând site-ul teatrului.

Festivalul Fabbrica Europa se află la cea de-a XXI-a ediție și reprezintă o reflecţie asupra condiției umane și asupra memoriei contemporane. Abordează conceptul de identitate, de comunitate şi vorbeşte despre diferențele ce se regăsesc în creația artistică.

Aflat la cea de-a XXI-a ediție, Fabbrica Europa se desfășoară în perioada 8 mai – 28 iunie, în şapte teatre din Florența, iar prin evenimentele culturale ce vor avea loc, festivalul își propune să ofere noi viziuni generației în tranzit și să creeze o imagine de ansamblu poeticii de rezistență, prin spectacole ale artiștilor internaționali din care se vor desprinde profunzimea teatrului de artă și a dansului, în diferite contexte internaționale europene.

Marius Manole:Însemnările unui nebun? O  nebunie de-a lui Felix Alexa. Eu am intrat, de fapt, în nebunia lui. Alexander Bălănescu a venit din Anglia, a stat doar trei săptămâni, iar spectacolul s-a făcut în trei săptămâni. La început am fost ca șoarecele și pisica, el era cu muzica și voia să înțeleagă importanța muzicii în acest spectacol. Eu eram cu textul și voiam să înțeleg importanța textului în acest spectacol. Cred că textul are o energie foarte puternică. La un moment dat simți că plutești pe ceva, habar n-ai pe ce, dar simți că vine finalul și nu știi când ai ajuns acolo.”

Felix Alexa: „Sunt un regizor care repetă intens. Îmi place să repet în plin, întotdeauna, și de asta îmi place foarte mult de Marius ca actor pentru că el nu se menajează niciodată. Ideile se succedau foarte rapid. Eu am fost ca un dirijor de data asta: să acordez foarte fin fiecare instrument – instrumentul Bălănescu și instrumentul Manole – și să-i pun împreună.”

Alexander Bălănescu: „Mi-a venit ideea ca eu să fiu un fel de alter ego al personajului principal. Muzica exprimă ce simte, ce gândește el. Primordial este textul, nu numai înțelesul, dar eu mă inspir foarte mult din ritmurile vorbirii, însă fără ca muzica să fie un acompaniament“.

Foto & Video cu Marius Manole – Judy Florescu

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.