„Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului“ a fost desemnată cea mai bună expoziţie a anului 2012 de ICOM
https://www.ziarulmetropolis.ro/marturii-frescele-manastirii-argesului-a-fost-desemnata-cea-mai-buna-expozitie-a-anului-2012-de-icom/

„Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” a fost desemnată câştigătoarea premiului Comitetului Naţional Român ICOM pentru cea mai bună expoziţie deschisă în anul 2012.

Un articol de Andrada Văsii|12 iulie 2013

„Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului“ a fost desemnată câştigătoarea premiului Comitetului Naţional Român ICOM pentru cea mai bună expoziţie deschisă în anul 2012.

Cu acest prilej, pe 17 iulie, Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul, dar şi pe reprezentanţii celorlalte muzee la o seară specială, la expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”.

Cultura românească, Europa bizantină

Astfel, de la ora 17.30, va avea loc o întâlnire cu prof. dr. Dan Zamfirescu, care va împărtăşi publicului din pasiunea şi dedicaţia cu care a urmărit pe parcursul întregii sale cariere studiul „Învăţăturilor lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”.

Filolog şi istoric literar, membru al Asociaţiei Slaviştilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din România, Dan Zamfirescu este autorul a numeroase studii şi articole de literatură română veche şi despre cultura românească în Europa bizantină şi postbizantină. Este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti, cu teza „Neagoe Basarab şi Învăţăturile către fiul său Theodosie. Probleme controversate”.

Decernare de premii

De asemenea, de la ora 19.30, va avea loc decernarea premiului Comitetului Naţional Român ICOM, ediţia a XIV-a, de către Virgil-Ştefan Niţulescu, preşedintele ICOM România, curatorilor expoziţiei „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”, Emanuela Cernea şi Lucreţia Pătrăşcanu, specialişti în cadrul Departamentului de Artă Veche Românească al MNAR.

Lucrarea „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, numită de B. P. Haşdeu „falnic monument de literatură, politică, filozofie şi elocinţă la străbunii noştri”, este o carte de învăţătură, un manual de educaţie morală şi politică şi, în acelaşi timp, un testament pentru urmaşi, cuprinzând sfaturi, maxime şi învăţături ale domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521) pentru fiul său şi urmaşii acestuia la tronul Ţării Româneşti.

31 de fragmente de picturi

Expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” prezintă, în premieră, 31 de capodopere ale picturii medievale româneşti: fragmentele de frescă păstrate până astăzi din ansamblul decoraţiei murale a bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria lui Neagoe Basarab (1512-1521).

Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii Mănăstirii Argeşului de către echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, o parte din frescele care decorau interiorul lăcaşului – reprezentând mai puţin de 5% din suprafaţa picturii murale originare – au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească, notează Mediafax.

Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului într-o prezentare inedită, ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lector univ. dr. Romeo Gheorghiţă.

Info:

Expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” poate fi vizitată până pe 25 august.

Foto credit: MNAR Arts (Facebook)

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.