„Matca”, în ziua în care Marin Sorescu ar fi împlinit 80 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/matca-in-ziua-in-care-marin-sorescu-ar-fi-implinit-80-de-ani/

Spectacolul „Matca” de Marin Sorescu va fi difuzat pe TVR2, luni, 29 februarie, de la ora 20.10, chiar în ziua în care s-a născut autorul. Marin Sorescu ar fi împlinit pe 29 februarie 2016 80 de ani.

Un articol de Liliana Matei|27 februarie 2016

Spectacolul „Matca”, în adaptarea și regia artistică a lui Dinu Cernescu, îi are în distribuție pe Leopoldina Bălănuță, Vasile Nițulesc și Mitică Popescu.

Dramaturg, poet, prozator, eseist, gazetar, pictor, eseist, Marin Sorescu s-a născut în 29 februarie, o zi care apare în calendar doar o dată la patru ani. În acel an 1936 (an bisect), în comuna Bulzești, se năștea cel ce avea să devină într-o zi unul dintre cei mai importanți scriitori români. La doar 37 de ani, Nicolița Sorescu, mama lui, a rămas văduvă și și-a creascut singură cei șase copii. Lumea copilăriei încape cu greu în cele șase volume denumite „La lilieci” publicate între 1973 și 1995, ultimul fiind tipărit postum, în 1998. Într-una dintre poezii evocă singura imagine care i-a rămas legată de tatăl său: „De felul lui se zice că era foarte blând, visător, seara se suia pe o plastă de fân și se uita la stele. Scria și poezii. Pe una a publicat-o, încrustând-o cu briceagul pe o plută tânără pe Dobreț, singura lui tipăritură în timpul vieții, care a tot crescut cu copacul și a avut mare influență asupra mea”.

„Matca” face parte din trilogia „Setea muntelui de sare”, alături de „Iona” și „Paracliserul”. „Oamenii nu-s făcuți spre a fi fericiți. Pământul nu era făcut spre a fi lăcașul iubirii și înfrățirii între oameni. Brrr! Ți se face pielea de găină sub soare”, iată una dintre tristele concluzii ale lui Marin Sorescu!

„Nu lipseşte mult ca în timpul lecturii să ţi-l închipui ca pe o gheişă care îţi face cu ochiul. Spune ceva şi te îndeamnă să te gândeşti la cu totul altceva. Şi aceasta fără să-ţi pună nici o clipă la îndoială capacitatea de a înţelege”, scria criticul literar Alex. Ștefănescu.

Prin spectacolul „Matca”, TVR2 își propune un omagiu la împlinirea a 80 de ani de la nașterea lui.

18
/04
/20

Paștele e motiv de sărbătoare pe toate meridianele, iar în unele locuri tradițiile pascale nu sunt dintre cele mai comune. Iată câteva astfel de obiceiuri din lumea largă, cu origini mai mult sau mai puțin religioase, ce fac deliciul publicului și sporesc bucuria sărbătorii.

04
/04
/20

OAMENII MUZICII Pe 3 aprilie 1897, la Viena se încheia viața (dar nu și celebritatea) unuia dintre marii romantici, considerat un clasicist conservator și „urmașul lui Beethoven” dar totodată și un compozitor proto-modern. O personalitate enigmatică, țepos și generos deopotrivă, și creatorul unor muzici pe cât de complexe pe atât de fascinante. 

03
/04
/20

Despre povești, copilărie, literatură, femei, război, amintiri din kibbutz și alte întâmplări, în 25 de destăinuiri ale scriitorului israelian Amos Oz, consemnate de Shira Hadad în volumul de convorbiri „Din ce este făcut un măr?” (Editura Humanitas Fiction, 2020).

24
/03
/20

OAMENII MUZICII Unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului trecut, Béla Bartók s-a născut pe 25 martie 1881 la Sânnicolau Mare (azi în Banat, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar). Pianist virtuoz, compozitor inovator, mare culegător și cercetător de folclor, el a redefinit muzica clasică în secolul XX.