Mathias Enard, câştigătorul Goncourt 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/mathias-enard-castigatorul-goncourt-2015/

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său „Boussole”, apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2015

Romanul „Boussole” a fost ales câştigător de membrii Academiei Goncourt încă din primul tur de scrutin, cu şase voturi, contra două voturi primite de Tobie Nathan, autorul volumului „Ce pays qui te ressemble” şi un vot primit de Hédi Kaddour, autorul romanului „Les Prépondérants”.

Celălalt finalist al premiului Goncourt din acest an a fost scriitoarea Nathalie Azoulai, cu volumul „Titus n’aimait pas Bérénice”.

Mathias Énard

Mathias Énard, născut pe 11 ianuarie 1972, este un scriitor şi traducător francez, care, după ce a studiat araba şi persana la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris, s-a stabilit, în anul 2000, la Barcelona.

A colaborat cu mai multe reviste culturale şi a tradus două volume de amploare, unul din arabă şi altul din persană. A participat, de asemenea, la înfiinţarea comitetului de redacţie al revistei Inculte à Paris. Începând din 2010, predă limba arabă la Universitatea autonomă Barcelona 2.

Pasionat de artă contemporană, Mathias Enard a înfiinţat în 2011 imprimeria de gravuri „Scrawitch”, şi galeria omonimă, la Paris, alături de litograful Thomas Marin şi filosoful Julien Bézille.

Anul trecut, premiul Goncourt a revenit scriitoarei Lydie Salvayre, pentru volumul „Pas pleurer”, lansat la editura Seuil.

Tot marţi, premiul Renaudot – care este atribuit în aceeaşi zi cu premiul Goncourt – a revenit scriitoarei Delphine de Vigan, pentru volumul „D’après une histoire vraie”.

Astăzi va fi atribuit premiul Fémina pe 2015, iar premiul Médicis pe 2015 va fi anunţat joi.

Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 12 noiembrie.

Foto: Mathias Enard, câştigătorul Goncourt 2015 – facebook

20
/12
/20

Visele și călătoriile. În destinul personal, ele au configurat totul, spunea Nikos Kazantzakis, ale cărui jurnale Ziarul Metropolis vă invită să le citiți și recitiți.

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.