Matineele Artelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/matineele-artelor/

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

Un articol de Petre Ivan|25 martie 2016

Astfel, în Sala Eliad a CCCA (Bdul Mircea Vodă nr. 5), se va juca spectacolul „Doi pe o bancă”, cu Florin Zamfirescu şi Tania Filip în rolurile principale. Regia spectacolului este semnată de către Emanuel Pârvu.

„Matineele Artelor” vor aduce unele dintre cele mai valoroase spectacole – fie că este vorba despre teatru, muzică, film sau recitaluri de poezie sau conferințe pe teme de larg interes. Practic, cei aproape 6000 de seniori înscriși să participe constant la activitățile cluburilor vor avea la dispoziție, săptămânal, un spectacol de calitate, pe care îl pot viziona gratuit, pe bază de înscriere.matineele artelor

Studiile sociologice arată că pensionarii reprezintă categoria cu cele mai multe vulnerabilităţi, categorie puternic afectată de schimbările permanente care au loc în societatea românească. Cei mai mulţi dintre seniori nu au mai văzut de ani sau zeci de ani un spectacol bun, pentru că nu-și permit să plătească biletul.

Insă nevoia de cultură în rândul celor retrași din activitatea profesională este incontestabilă, angrenarea culturală contribuind la diminuarea riscului de excludere socială a celor retrași din câmpul muncii.

Din această necesitate s-a născut programul „Matineele Artelor”, al cărui concept este semnat de Alice Barb. Formatul se înscrie în strategia culturală a Primăriei Sectorului 3, definită prin

sloganul „Cultură pentru toţi”, prin care instituția facilitează accesul gratuit la artă şi cultură pentru toți cetățenii, cu impact asupra categoriilor vulnerabile social.

Programul „Matineele Artelor” este organizat de CCCA în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 (DGASPC) şi este finanţat de Primăria Sectorului 3 şi Consiliul Local al Sectorului 3.

Foto: Matineele Artelor – facebook

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.