Medalie Nobel, estimată la 3,5 milioane de dolari, scoasă la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/medalie-nobel-estimata-la-35-milioane-de-dolari-scoasa-la-licitatie/

Medalia Nobel decernată cercetătorului american James Watson, unul dintre descoperitorii ADN-ului, estimată la un preţ care ar putea atinge 3,5 milioane de dolari, va fi pusă în vânzare într-o licitaţie care va avea loc luna viitoare, la New York, a anunţat casa Christie’s.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2014

James Watson, Francis Crick şi Maurice Wilkins au descoperit funcţiile şi structura în formă de spirală dublă a acidului dezoxiribonucleic (ADN) în Anglia, în 1953. Această descoperire a deschis practic o eră nouă în biologia modernă.

Medalia, prima care va fi scoasă la licitaţie de un laureat Nobel care este încă în viaţă, va fi pusă în vânzare pe 4 decembrie, cu un preţ estimativ cuprins între 2,5 milioane şi 3,5 milioane de dolari, notează Mediafax.

Cei trei savanţi au primit premiul Nobel pe medicină în 1962 pentru această descoperire revoluţionară. James Watson, în vârstă de 86 de ani, va dona o parte din suma pe care o va încasa unor organizaţii de caritate şi unor programe de cercetări ştiinţifice.

Alături de medalie, notiţele scrise de James Watson care au alcătuit discursul său de acceptare a premiului vor fi puse în vânzare, iar acestea ar putea fi vândute cu 400.000 de dolari. Schiţele preliminare, corectate, ale discursului său, estimate între 200.000 şi 300.000 de dolari, vor fi scoase şi ele la licitaţie.

Aceasta nu este prima medalie Nobel scoasă la licitaţie, însă ea va genera probabil un interes deosebit în rândul colecţionarilor din lumea întreagă, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013 cu o scrisoare expediată de Francis Crick fiului său, în care savantul îi explica acestuia structura ADN-ului, la puţin timp după descoperirea acesteia.

Acea scrisoare s-a vândut cu 6 milioane de dolari, depăşind de peste trei ori estimările specialiştilor şi stabilind un record mondial pentru o scrisoare vândută la licitaţie.

Medalia Nobel primită de Francis Crick s-a vândut cu 2,27 milioane de dolari în 2013. Medalia decernată laureatului Nobel pentru pace din 1936 a fost vândută cu 1,1 milioane de dolari anul trecut.

Acea medalie a fost atribuită lui Carlos Saavedra Lamas, fost ministru de Externe al Argentinei, pentru contribuţia sa la încheierea războiului dintre Paraguay şi Bolivia şi pentru colaborarea la semnarea unui pact anti-război în America de Sud, semnat în 1933.

Foto: Medalie Nobel, James Watson- wikipedia

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.