Mendelssohn și Mozart, în programul stagiunii online a Filarmonicii „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mendelssohn-si-mozart-in-programul-stagiunii-online-a-filarmonicii-george-enescu/

Vineri, 2 aprilie 2021, Filarmonica „George Enescu” transmite, de la ora 19.00, un concert în regim live, fără public, dirijat de Adrian Petrescu, avându-l ca solist pe Rafael Butaru, care va interpreta, alături de orchestra Filarmonicii, Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64 de Felix Mendelssohn.

Un articol de Liliana Matei|31 martie 2021

Din programul serii, care va fi transmis pe canalele online, mai fac parte Uvertura operei „Ruslan și Ludmila” de Mihail Glinka și Simfonia nr. 25, în sol minor, KV 183 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Felix Mendelssohn (1809 -1847), reprezentant de seamă al romantismului, a influenţat considerabil viaţa muzicală germană timp de două decenii.  Pentru vioară, compozitorul a creat mai multe lucrări, dintre care cel mai cunoscut de interpreţi şi de public este Concertul în mi minor, cu nr. de opus 64. „Scris în 1844, a avut  prima  audiţie la 13 martie 1845, la Leipzig. Există în acest concert subtile raporturi tematice între părţi; apoi, după ce prima dintre ele se dispensează de expoziţia orchestrală, cadenţa este plasată nu după repriză, ci înaintea acesteia. Liric şi luminos, acest concert este întruchiparea a însăşi firii lui Mendelssohn”, apreciază muzicologul Petre Codreanu.

Adrian Petrescu este muzician cu o impresionantă carieră artistică naţională şi internaţională, Adrian Petrescu este prim oboist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. A fondat şi a dirijat formaţia camerală de suflători de alamă Romanian Brass şi, din anul 2019, este cadru didactic invitat la catedra de muzică de cameră, secţia „Ansamblu de suflatori de alamă”, din cadrul Universitaţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Născut la Brasov, a ȋnceput la vȃrsta de 6 ani studiul pianului, apoi la vȃrsta de 10 ani cel al oboiului. După terminarea studiilor şi a specializărilor muzicale cu profesori de renume precum Anselm Honigberger şi Radu Chişu, Adrian Petrescu a fost laureat al unor concursuri internaţionale de prestigiu, precum „Primăvara de la Praga” şi Concursul Internaţional din Marktneukirchen. Din anul 1990 este prim oboist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. A concertat ȋn ţară şi ȋn străinătate alături de mari dirijori şi solisti şi a fost invitat ca solist la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. De asemenea, a concertat ȋn formaţii camerale precum Trio Syrinx, Trio Baroc şi în Cvintetul de Suflători al Filarmonicii George Enescu. Ȋn 2005, Adrian Petrescu a fondat şi a dirijat prima formaţie camerală de suflători de alamă Romanian Brass, iar ȋn anul 2008 a debutat pe podiumul dirijoral ȋn faţa unei orchestre simfonice. Au urmat concerte ȋn calitate de dirijor al celor mai importante orchestre din ţară, precum Filarmonica George Enescu Bucureşti, Filarmonica Transilvania din Cluj, Filarmonica Moldova din Iaşi, unde a fost desemnat dirijor invitat permanent ȋn anul 2013 şi la orchestrele simfonice din oraşele Tg-Mureş, Bacău, Timişoara, Sibiu, Satu Mare, Braşov, Constanţa etc. Adrian Petrescu a fost prezent pe scena Festivalului George Enescu, ȋn calitate de solist cu Filarmonica Banatul Timişoara şi ȋn cadrul unui recital cu pianistul Mihai Ungureanu. Ca dirijor a participat ȋmpreună cu ansamblul Romanian Brass, avȃndu-i ca solişti pe trompetistul Sergey Nakariakov şi pianistul Michael Roll, ȋn anul 2017 a dirijat Filarmonica din Iaşi ȋn cadrul concertului „Muzica secolului XX”, iar ȋn ediţia din anul 2021 tot alături de Filarmonica din Iaşi ȋi va avea ca solişti pe violonista Patricia Kopatchinskaja şi pianistul Cristian Niculescu. Adrian Petrescu a realizat o serie de ȋnregistrări pe CD şi DVD atȃt ca solist, cȃt şi ca dirijor al formaţiei Romanian Brass.

Violonistul Rafael Butaru, licenţiat al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, este în prezent concertmaistru al Filarmonicii George Enescu (din 2019) și al Operei Naţionale Bucureşti. De-a lungul carierei sale, a concertat alături de muzicieni de prestigiu precum Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Răzvan Suma iar în cadrul festivalului SoNoRo alături de Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Răzvan Popovici, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov, Alina Pogostkina.  Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de măiestrie, dintre care amintim cursuri de orchestră și vioară susţinute de Adam Fischer și de membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena; cursuri de muzică veche și de perfecționare instrumentală susținute de Dieter Weitz, Cristoph Wyneken, cursurile internaționale de muzică de cameră susținute de cvartetele Chilingirian şi Amadeus la Londra, precum şi de Stefan Metz (membru al Cvartetului Orlando) şi Devich Sandor (Cvartetul Bartok).

Este numit „Prieten al Fundaţiei Principesa Margareta a României” în cadrul programului naţional „Tinere Talente”, în urma invitației ca lector şi mentor la masterclass-ul de pregătire a tinerilor muzicieni și membru al juriului în cadrul selecției bursierilor din 2015 până în prezent.

Activitatea sa solistică include concerte susținute în cadrul stagiunii Radiodifuziunii Române cu Orchestra Națională Radio si Orchestra de Cameră, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, Festivalul Internațional „Sergiu Celibidache”, Festivalul „Enescu și muzica lumii”, Young Euro Classic, TIFF, Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo şi numeroase concerte în  stagiunile filarmonicilor din ţară.

Împreună cu ansamblul ArGenTango a susţinut cu succes două turnee naţionale,  în urma cărora a rezultat un CD înregistrat în concert „Live at Sala Radio”, alături de Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro şi Răzvan Suma.

Rafael Butaru este membru al Ludens Piano Trio şi al ansamblului de muzică veche „I Ludici”, cu care concertează frecvent în cadrul festivalurilor SoNoRo, „Vara Magică”, „Enescu şi Muzica lumii” şi împreună cu care susţine concerte la Budapesta şi Madrid în cadrul marilor festivaluri de muzică veche alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi de soprana Rodica Vică.

Stagiune online

Filarmonica „George Enescu”

2 aprilie, ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor Adrian Petrescu

Solist Rafael Butaru

Program

Mihail Glinka – Uvertura operei Ruslan și Ludmila

Felix Mendelssohn – Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, op. 64

Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 25, în sol minor, KV 183

Concertul va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este  Radio România Muzical.

Concertul este transmis, vineri seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (Log in to Facebook ).

17
/09
/18

Cei trei tineri muzicieni intrați în Finala Secțiunii de Vioară a Concursului Enescu 2018, Giuseppe Gibboni (Italia), Vikram Sedona (Italia) și Orest Smovzh (Ucraina), vor aduce publicului luni, 17 septembrie, în cadrul finalei, Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, Concertul în Re Major pentru Vioară și Orchestră de Brahms și Concertul în Re Major de Ceaikovski.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

13
/09
/18

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, melomanii sunt invitați la deschiderea oficială a stagiunii 2018 – 2019 a Operei Brașov, care se va desfășura, în mod tradițional, cu capodopera verdiană „Traviata”. Această stagiune stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar și al aniversării a 65 de ani de la înființarea instituției care și-a adus o contribuție importantă în dezvoltarea vieții cultural-artistice românești.

12
/09
/18

Estonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul Enescu 2018, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici. Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marți, 11 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea și al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franța), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).  

11
/09
/18

 A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din București. Filme cu și despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead și mulți alți artiși de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spațiul M60, Apollo 111, precum și în aer liber, în parcarea Plaza România.

11
/09
/18

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia și China și câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croația, Turcia și Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunțate luni seară.

07
/09
/18

Turneul Vioara lui George Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și în mai multe recitaluri la București.

05
/09
/18

Începând de astăzi, aplicația pentru mobil JuratEnescu este la îndemâna celor care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional George Enescu și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.

22
/08
/18

Joi, 23 august, și vineri, 24 august, tinerii muzicieni, beneficiari ai bursei SoNoRo-Intereferențe, vor susține două concerte în Germania, la Grassau și la Traunstein, la finalul unei săptămânii de pregătire, în care vor lucra alături de muzicieni și profesori de la renumite școli de muzică din Europa.