„Merită” sau „se merită”? Cum e corect?
https://www.ziarulmetropolis.ro/merita-sau-se-merita-cum-e-corect/

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de i-uri dublate, de forme incorecte ale cuvintelor, de expresii greşite?

Un articol de Monica Andronescu|23 septembrie 2021

E plină atmosfera, vuiește aerul din jur de câte „se merită” sau „nu se merită” în ziua de azi. E imposibil să stai la o terasă și să n-auzi pe cineva, lângă tine, vorbind la telefon și spunând că „se merită” să te duci acolo sau că „nu se merită” să stai în România… „Se merită” să faci vaccinul sau „nu se merită” să te muți la alt operator de telefonie. „Se merită” să te duci în vacanță în Grecia sau „nu se merită” să stai cu chirie. „Se merită” să duci copilul la grădiniță privată sau „nu se merită” să te uiți la un anume film pe Netflix. E corect sau e greșit? Când 90 la sută dintre oamenii din jurul tău folosesc structura în acest fel, aproape că nici nu-ți mai pui problema. O preiei și o rostogolești mai departe într-o lume care are aproape orice altă problemă decât gramatica. Gramatica e un moft. De la educatoarele de la grădiniță și până la miniștri și vedete TV, gramatica e un moft! Cui îi pasă dacă se spune „merită” sau „se merită”? Că doar nu se dărâmă lumea și nici cazurile de Covid nu scad.

Ei bine, e greșit! Și asta pentru că verbul „a merita” nu este reflexiv. Punct! Celor care nu sunt (prea) cunoscători de gramatică – și are grijă școala (fie ea online sau nu) ca ei să fie cât mai mulți – acest lucru însă nu le va spune mare lucru. Vorba ceea: „Reflexiv, nereflexiv – ce-mi pasă mie?” Prețurile cresc, cazurile de covid se înmulțesc, s-a făcut și frig afară… ce ne pasă nouă dacă e sau nu „reflexiv”… Așadar, celor cărora cuvintele „verb nereflexiv” nu le spune mare lucru le vom spune noi să ocolească pur și simplu păcătosul „se” de lângă verbul „a merita”, pentru că pur și simplu n-au nicio treabă unul lângă altul și cine știe prin ce capriciu al universului au ajuns ele în aceeași barcă… Dar, câtă vreme încercăm să mai păstrăm un strop de respect pentru gramatica limbii române, efortul nu-i prea mare să scăpăm de păcătosul „se” și să folosim verbul simplu și curat.

CORECT

„Merită să pleci din țară” sau „Merită să înveți engleza”.

GREȘIT

„Se merită să pleci din țară” sau „Se merită să înveți engleza”.

20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.