„Merită” sau „se merită”? Cum e corect?
https://www.ziarulmetropolis.ro/merita-sau-se-merita-cum-e-corect/

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de i-uri dublate, de forme incorecte ale cuvintelor, de expresii greşite?

Un articol de Monica Andronescu|23 septembrie 2021

E plină atmosfera, vuiește aerul din jur de câte „se merită” sau „nu se merită” în ziua de azi. E imposibil să stai la o terasă și să n-auzi pe cineva, lângă tine, vorbind la telefon și spunând că „se merită” să te duci acolo sau că „nu se merită” să stai în România… „Se merită” să faci vaccinul sau „nu se merită” să te muți la alt operator de telefonie. „Se merită” să te duci în vacanță în Grecia sau „nu se merită” să stai cu chirie. „Se merită” să duci copilul la grădiniță privată sau „nu se merită” să te uiți la un anume film pe Netflix. E corect sau e greșit? Când 90 la sută dintre oamenii din jurul tău folosesc structura în acest fel, aproape că nici nu-ți mai pui problema. O preiei și o rostogolești mai departe într-o lume care are aproape orice altă problemă decât gramatica. Gramatica e un moft. De la educatoarele de la grădiniță și până la miniștri și vedete TV, gramatica e un moft! Cui îi pasă dacă se spune „merită” sau „se merită”? Că doar nu se dărâmă lumea și nici cazurile de Covid nu scad.

Ei bine, e greșit! Și asta pentru că verbul „a merita” nu este reflexiv. Punct! Celor care nu sunt (prea) cunoscători de gramatică – și are grijă școala (fie ea online sau nu) ca ei să fie cât mai mulți – acest lucru însă nu le va spune mare lucru. Vorba ceea: „Reflexiv, nereflexiv – ce-mi pasă mie?” Prețurile cresc, cazurile de covid se înmulțesc, s-a făcut și frig afară… ce ne pasă nouă dacă e sau nu „reflexiv”… Așadar, celor cărora cuvintele „verb nereflexiv” nu le spune mare lucru le vom spune noi să ocolească pur și simplu păcătosul „se” de lângă verbul „a merita”, pentru că pur și simplu n-au nicio treabă unul lângă altul și cine știe prin ce capriciu al universului au ajuns ele în aceeași barcă… Dar, câtă vreme încercăm să mai păstrăm un strop de respect pentru gramatica limbii române, efortul nu-i prea mare să scăpăm de păcătosul „se” și să folosim verbul simplu și curat.

CORECT

„Merită să pleci din țară” sau „Merită să înveți engleza”.

GREȘIT

„Se merită să pleci din țară” sau „Se merită să înveți engleza”.

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.