Mickey Mouse a împlinit 90 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/mickey-mouse-a-implinit-90-de-ani/

Mickey Mouse, şoricelul desenat de Walt Disney în 1928 şi devenit, ulterior, mascotă a companiei Disney, a împlinit 90 de ani pe 18 noiembrie. Faimosul şoricel a adunat de-a lungul anilor sute de apariţii pe tv şi a devenit un brand evaluat la câteva miliarde de dolari.

Un articol de Petre Ivan|19 noiembrie 2018

Mickey Mouse, cel mai celebru şoricel din istorie, a fost desenat de Walt Disney în tren, în timpul unei călătorii de la New York spre Los Angeles. Prima versiune a personajului nu purta încă mănuşi albe şi va primi numele Mickey la sfatul soţiei lui Walt Disney, căreia i se pare mai potrivit decât Mortimer, aşa cum voia să îl boteze Disney.

Deşi „Steamboat Willie” este primul desen animat sonor, Mickey nu rostea încă niciun cuvânt, ci fluiera şi fredona un cântecel. Abia în 1929 Walt Disney îi va împrumuta propria voce, în filmul de animaţie „The Carnival Kid”, animatorul continuând să fie vocea şoricelului pentru următorii 20 de ani. Ulterior, vocea lui Mickey a fost asigurată de Jimmy MacDonald, Wayne Allwine şi de Bret Iwan.

În 1932, Walt Disney a produs 14 filme cu Mickey Mouse, stabilind un record rămas în istorie, iar, în acelaşi an, animatorul primeşte un premiu Oscar special pentru crearea îndrăgitului personaj. Societatea Naţiunilor, precursoarea ONU, îi decernează de asemenea un premiu, „considerând că (Mickey, n.r.) apropie popoarele şi culturile din toată lumea.”

Pe 15 ianuarie 1940, Mickey Mouse revine pe marele ecran ca protagonist al primului său lungmetraj, musicalul de animaţie „Fantasia”, bazat pe poemul simfonic al compozitorului Paul Dukas „Ucenicul vrăjitor”. Şoricelul lui Disney va apărea ulterior în lugmetrajele „Fun and Fancy Free” (1947), „Cine vrea pielea lui Roger Rabbit/ Who Framed Roger Rabbit” (1988) şi „Dingo and Max” (1995).

Walt Disney (1901 – 1966), inovator al filmului de animaţie şi cofondator al studioului de producţie Walt Disney Company, a fost nominalizat la 61 de premii Oscar şi la şapte premii Emmy, deţinând recordul pentru cele mai multe nominalizări la trofeele Academiei americane.

Foto: Mickey Mouse & Walt Disney – facebook

01
/03
/15

Gina Patrichi, Silvia Popovici, George Motoi, Amza Pellea, Costel Constantin, Dan Nuţu, Tora Vasilescu, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu şi mulţi alţi actori îndrăgiţi vor putea fi revăzuţi, astăzi, în trei filme importante ale cinematografiei româneşti, la duminica "Duminica filmului românesc".

28
/02
/15

Regizorul Ken Loach se întoarce pe marile ecrane cu un nou film istoric despre războiul civil din Irlanda. Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy este povestea lui Jimmy Gralton, un activist irlandez care a trăit în comitatul Leitrim, Irlanda începutului de secol. Filmul, care a participat anul trecut în Competiţia Oficială Cannes 2014, va avea premiera în România în 6 martie.

28
/02
/15

Actorul american Leonard Nimoy, cunoscut pentru rolul comandantului Spock din serialul "Star Trek", a murit vineri la vârsta de 83. Nimoy a fost internat în spital, săptămâna trecută, după ce s-a plâns de "dureri severe în zona pieptului". El suferea de boala pulmonară obstructivă cronică care duce la insuficienţă respiratorie.

27
/02
/15

Cea mai importantă competiție de scurtmetraj din România, o selecție unică de filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri îi așteaptă pe spectatori la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, care va avea loc între 15 și 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și într-o serie de locuri neconvenționale.

27
/02
/15

"Aferim!", lungmetrajul pentru care cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, va putea fi vizionat în avanpremieră, pe 5 martie, în reţeaua naţională de cinematografe Cinema City.

26
/02
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Un film, cu siguranță, subapreciat. Sau, mai exact, privit de sus ca fiind o simplă operă burlescă. „S-a furat o bombă” (1961), scris și regizat de Ion Popescu-Gopo, este însă mai mult decât atât.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan