Mihai Eminescu, omagiat la TVR printr-un program special
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-eminescu-omagiat-la-tvr-printr-un-program-special/

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2015

Mihai Eminescu / Astfel, TVR 2 şi TVR HD îşi invită telespectatorii, de la ora 12.00, la Gala Naţională de Poezie 2014 – ediţia a IV-a. Evenimentul, desfăşurat în Sala Unirii de la Alba Iulia, a reunit cei mai apreciaţi 20 de poeţi contemporani români, selectaţi de criticul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, în ceea ce s-a numit „Lista lui Manolescu”.

Ca o premieră, la această ediţie, actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, a susţinut un amplu recital din Eminescu şi Creangă, iar tinerii muzicieni Liviu Cernat şi Ovidiu Pârjol au punctat, sonor, momentele poetice (acest eveniment va fi transmis de TVR HD şi de la ora 19.00).

De la ora 19.00, TVR 2 a programat documentarul Eminescu, realizat de Miruna Moraru şi Virgil Diaconescu. Aşa cum cei doi declară, programul este „o invitaţie de a călători prin universul poetic eminescian, alături de personalităţi ale culturii noastre, de ieri şi de astăzi.

O înâlnire cu o creaţie uriaşă, privită prin ochii contemporaneităţii, la 164 de ani de la naşterea acestui simbol al literaturii române” (acest documentar va fi transmis şi de TVR Internaţional de la ora 15.00).

Poetul naţional este omagiat şi în programul TVR 3 unde, de la ora 18.00, telespectatorii pot urmări o ediţie specială a emisiunii Cap de afiş, dedicată poeziei lui Eminescu. Realizată de Studioul teritorial Iaşi, emisiunea cuprinde un recital din lirica eminesciană, în interpretarea actorului mihai eminescuDorel Vişan.

TVR Internaţional a programat de la ora 9.00 emisiunea Mărturii despre Eminescu – cu înregistrări excepţionale ale lui Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, George Călinescu, Alexandru Philippide, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Grigore Vieru.

Tot la TVRi, de la ora 9.30, realizatorul Doru Ionescu vă propune un inedit Remix – Pe versuri de Mihai Eminescu Este vorba de melodii interpretate de Romanticii, Sincron şi Cornel Fugaru, Olimpic 64, Roşu şi Negru, Rock Filarmonica Oradea, Sideral, Mondial, Pro Musica, Doru Tufiş, Savoi, Stepan Project şi Florian Chelu.

De la ora 18.00, TVRi vă invită să urmăriţi documentarul Clipa cea repede, cu mărturii ale biografiei literare eminesciene.

Documentarul urmăreşte traseul vieţii lui Eminescu prin aproape toate locurile în care a trăit şi a lucrat. ,,Am încercat să reconstituim biografia lui Eminescu, pornind din Ipoteşti şi apoi trecând prin celelalte locuri dragi poetului, cu imagini inclusiv din Viena şi Berlin. Îmi amintesc, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Sibiu, într-un registru de vizitatori, am găsit în original semnătura lui Mihai Eminescu datând din 1869”, declară Sandrino Gavriloaia, realizatorul documentarului.

Foto: Mihai Eminescu – wikipedia

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.

28
/07
/22

„Obiecte rănite” de George Banu, „Fiicele războiului” de Dinah Jefferies și „Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea” de Cătălin Ceaușoglu sunt trei dintre titlurile noi propuse de Editura Nemira, care ne atrag atenția în această vară.

28
/07
/22

Vă invităm să descoperiți trei cazuri care au marcat istoria spionajului mondial, dezvăluite în cartea „Lumea secretă. O istorie a serviciilor de informații”, recent apărută și în limba română, la Editura Trei.