Minimest – răsfăţ pentru copii la Braşov
https://www.ziarulmetropolis.ro/minimest-rasfat-pentru-copii-la-brasov/

Festivalul internaţional de film de animaţie Anim’est întâmpină vacanţa şi dă startul la joacă şi la relaxare, în Braşov. Copiii sunt invitaţi cu mic, cu mare, la Minimest, secţiunea care le este dedicată, unde vor fi răsfăţaţi cu filme şi surprize, în ultimul weekend din luna iunie.

Un articol de Liliana Matei|18 iunie 2015

22 de scurtmetraje de animaţie, proiectate în trei calupuri separate, în fiecare dimineaţă, începând cu ora 10.00, de vineri până duminică, la Centrul Cultural Reduta. Sosesc la Braşov animaţia franceză cu păpuşi Tigaia lui Anatole (r. Eric Montchaud), despre micuţul Anatole şi misterioasa tigaie pe care o cară după el, sau SuperBot – sub lupă totul e mai mare (r. Pablo Alberto Díaz, Gervasio Rodriguez Traverso), preferatul juriului tânăr de la Bucureşti, în care un roboţel de jucărie descoperă noi realităţi.

Acestora li se adaugă o mulţime de alte personaje simpatice, ca motanul australian Will (Căpitanul curajos, r. Katrina Mathers, Graeme Base), un pui de elefant care îşi caută mama (Ahco şi drumul spre casă, r. Soyeon Kim), sau băieţelul timid La şi fetiţa fără prieteni, Mi (La şi Mi, r. Christophe Defaye, Olivier Defaye).

Nu lipsesc nici filmele de lungmetraj: Minuscule: Valea furnicilor pierdute, o înduioşătoare animaţie franceză 3D în regia lui Thomas Szabo şi Hélène Giraud, Lisa Limone și Maroc Orange, o idilă furtunoasă, un musical estonian cu parfum de citrice al regizorului Mait Laas, sau Mielul Shaun – Filmul, realizat de celebrul studiou britanic Aardman, unde îndrăgitul personaj porneşte într-o nouă aventură spumoasă şi plină de răsturnări de situaţie.

În plus, distracţia are program prelungit sâmbătă, 27 iunie, când va avea loc un workshop de animaţie, la Centrul Cultural Reduta. 9 copii, cu vârste între 8 și 12 ani sunt invitați să-și dea frâu liber imaginației și să se lase purtați pe târâmul minunat al animației, alături de Vasile Alboiu, artist grafic şi vizual, producător, scenograf şi regizor. Începând cu ora 11.00, acesta îi va învăţa pe cei mici să creeze un scurt-metraj de animație folosind plastilina. Înscrierile sunt aşteptate la adresa workshop[at]estenest.ro, până marţi, 23 iunie.

Festivalul internaţional de film de animaţie Anim’est Braşov se desfăşoară între 25 şi 28 iunie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta, în cadrul candidaturii municipiului Braşov pentru Capitală Europeană a Culturii – 2021.

Accesul este liber la proiecţiile din Piaţa Sfatului. Preţul unui bilet general la proiecţiile de la Centrul Cultural Reduta este de 5 lei. Accesul este liber pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari la toate proiecţiile, cu excepţia evenimentelor nocturne.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.