Ministrul sprijinã cultura din primele rânduri: plãteşte bilet de intrare !
https://www.ziarulmetropolis.ro/ministrul-sprijina-cultura-din-primele-randuri-plateste-bilet-de-intrare/

Piesa Îngeri în America, spectacol din deschiderea celui de-al 22-lea Festivalul Naṭional de Teatru (manifestaṭie organizatã de cãtre UNITER), a avut premiera în seara de 25 octombrie. importanṭa acestui eveniment rezidã şi din faptul cã este pentru prima oarã în Europa de Est când ambele pãrṭi se joacã pe scena aceluiaşi teatru, Metropolis, în regia […]

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2012

Piesa Îngeri în America, spectacol din deschiderea celui de-al 22-lea Festivalul Naṭional de Teatru (manifestaṭie organizatã de cãtre UNITER), a avut premiera în seara de 25 octombrie. importanṭa acestui eveniment rezidã şi din faptul cã este pentru prima oarã în Europa de Est când ambele pãrṭi se joacã pe scena aceluiaşi teatru, Metropolis, în regia renumitului Victor Ioan Frunzã.

Fiind primul spectacol care dã tonul unei ample manifestaṭii culturale , Îngeri în America l-a avut ca spectator surprizã pe ministrul culturii, Puiu Haşotti. Acesta a fãcut parte din mulṭimea de spactatori convinşi cã demersul cultural trebuie sprijinit atât ideologic, cât şi cu bani. Ministrul Haşotti şi-a plãtit biletul de intrare şi a aşteptat la rând la fel ca toṭi ceilalṭi prezenṭi.

Piesa, deja celebrã în toatã lumea, s-a concretizat cu o mini-serie TV la postul HBO. Adaptarea scenariului a fost fãcutã dupã piesa cu acelaşi nume şi semnatã de cãtre Tony Kushner. Regia serialului a fost asiguratã de cãtre Mike Nichols, iar printre actori s-au numãrat Al Pacino, Meryl Streep, Patrick Wilson şi Emma Thompson.

Povestea piesei Îngeri în America începe în anul 1985, un an tumultos în care la preşedinṭie se afla Ronald Reagan, iar în America SIDA lua amploare. Dramatismul piesei îi vizeazã pe cei doi protagonişti Lou şi Prior, unul dintre ei aflând cã este infectat cu acest virus. Pe tot parcursul piesei intensitatea actului cultural se transpune în momente de dragoste, disperare şi regãsire asigurând spectatorilor o experienṭã unicã.

Invitaṭii pentru aceastã premierã au fost trimise şi cãtre ambasada Americii, fiind o piesã reprezentativã pentru democratizarea statului american. Din nefericire, acestia nu au onorat invitatia. Este pãcat cã nu mulṭi înṭeleg cã respectul faṭã de un aliat strategic se manifestã atât în domeniul cultural, cât şi în cel diplomatic. Prezenṭa la acest eveniment s-ar fi citit printr-o apropiere ideologicã în domeniul democratizãrii prin culturã în ambele state, România fiind de mult un exportator veridic de produse culturale de mare valoare.

Foto credit: Marius Gospodin

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.