Mircea Cărtărescu: Sunt fericit că am rămas în România; mă simt legitim aici
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-sunt-fericit-ca-am-ramas-in-romania-ma-simt-legitim-aici/

Scriitorul Mircea Cărtărescu a mărturisit, luni seara, după proiecţia filmului „România: patru patrii”, de Alexandru Solomon, că este fericit că a rămas în ţara sa natală, spaţiul în care se simte „legitim”. „România: patru patrii” face parte din colecţia de filme „Europa scriitorilor”, produsă de prestigiosul canal Arte.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2016

Documentarul „România: patru patrii” prezintă viziunea despre țara natală a scriitorilor Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu și Florin Lăzărescu.

Sunt foarte fericit că am rămas. (…) Mă simt legitim aici. – Mircea Cărtărescu

Filmul a fost difuzat, anterior, la televiziunea Arte și a avut o proiecție specială luni seara, la Cinema „Elvira Popescu” din Capitală.

Cred că nu poți să iubești o țară fără să îi vezi și o grămadă de defecte. Gabriela AdameșteanuMircea Cărtărescu

Documentarul prezintă viziunea a patru autori diferiți asupra țării în care s-au născut, filtrată prin traumele istorice și sociale, experiențele și opera lor.

Eu cred că românii sunt frumoși. Așa îmi fac eu iluzii. Nu pot trăi altfel. – Florin Lăzărescu

„România: patru patrii” face parte din colecția de filme „Europa scriitorilor”, produsă de prestigiosul canal Arte.

Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea țări și vorbesc despre criza europeană, despre literatură și despre identități naționale. Țările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franța și România.

Foto: Mircea Cărtărescu , România: patru patrii  – facebook

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.

28
/07
/22

„Obiecte rănite” de George Banu, „Fiicele războiului” de Dinah Jefferies și „Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea” de Cătălin Ceaușoglu sunt trei dintre titlurile noi propuse de Editura Nemira, care ne atrag atenția în această vară.