Mircea Mihaies, tradus în SUA
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-mihaies-tradus-in-sua/

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler’s Novels.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler’s Novels.

Editura Lexington Books este parte a grupului editorial Rowman & Littlefield, unul dintre cei mai importanţi editori de carte academică şi educaţională din SUA.

Mircea Mihaies

Coperta Metafizica detectivului Marlowe, de Mircea Mihaies, în ediţie americană

Lipsită de academismul greoi asociat de obicei cu un asemenea demers, Metafizica detectivului Marlowe este genul de carte care te determină să începi fără întîrziere lectura lui Chandler.

„Aş fi vrut să scriu această carte acum treizeci de ani. O consider o datorie de tinereţe, în fine achitată, în amintirea vremurilor cînd, împreună cu Valentin Constantin, Ioan T. Morar, Eugen Suciu, Genu şi Dani Motz, citeam cu voce tare pasaje din cărţile lui Raymond Chandler.

Sunt sigur că fiecare dintre noi a fost marcat de acele zile şi acele lecturi: atunci căutam în anchetele detectivului Philip Marlowe partea solară a existenţei, libertatea, umorul şi aventura; astăzi probabil că am căuta doar nevroza.” (Mircea Mihăieş)

Mircea Mihaies

Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de literatură engleză şi literatură americană la Universitatea de Vest din Timişoara. A fost distins de trei ori cu premii ale Uniunii Scriitorilor din România.

Cel mai recent volum semnat de Mircea Mihaies şi apărut la Editura Polirom, Ce rămîne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha, a fost nominalizat la Premiul „Cartea anului 2012”, acordat de revista România literară.

Pentru acelaşi volum, Mircea Mihaies a obţinut Premiul pentru „Critică, eseu şi istorie literară” al Uniunii Scriitorilor din România, în 2012.

Foto cu Mircea Mihaies şi Metafizica detectivului Marlowe – wikipedia

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.