MNAR prezintă expoziția „Pictori comentaţi de Petre Oprea”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-prezinta-expozitia-pictori-comentati-de-petre-oprea/

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziţiei „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecţiilor de Artă.

Un articol de Liliana Matei|12 mai 2018

Expoziția se înscrie în suita de manifestări dedicate împlinirii a 40 de ani de la înființarea Muzeului Colecțiilor de Artă ca secție a MNAR. Ea omagiază rolul istoricului și criticului de artă Petre Oprea (1928 – 2011) în susținerea și dezvoltarea instituției dar și a colecționismului autohton.

Cunoscut pentru preocupările sale privind valorificarea colecțiilor particulare (volumul Colecţionari de artă bucureşteni apăruse deja în 1976), Petre Oprea era desemnat în iulie 1978 să conducă Muzeul Colecţiilor de Artă. În această calitate consemnează în Jurnalul anilor 1976-1980 diferite elemente anecdotice legate de zilele premergătoare deschiderii muzeului pentru public în urmă cu 40 de ani. În monografii, studii, articole, memorii despre un număr impresionant de mare de artişti, Petre Oprea surprinde detalii trecute adesea cu vederea de alți autori, scrierile sale constituind astăzi o prețioasă sursă de informații ce contribuie la cunoașterea unui fenomen pe care-l numea uneori „Şcoala de pictură de la Bucureşti”.

Printre lucrările din colecții particulare prezentate cu acest prilej se numără Pădure la Cassis de Lucian Grigorescu, Femeie în rochie neagră de Theodor Pallady, Pescari în barcă de Nicolae Dărăscu, Femeie citind de Alexandru Ciucurencu, Natură statică cu floare de Francisc Șirato și Interior de Gheorghe Petrașcu.

Muzeul Colecțiilor de Artă

Calea Victoriei 111

15 mai – 13 iunie 2018

Program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00-18.00

Prețul biletului de acces: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Foto: MNAR / Interior de Gheorghe Petrașcu

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.