„Mona Lisa cu mustaţă”, adjudecată contra sumei de 750.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/mona-lisa-cu-mustata-adjudecata-contra-sumei-de-750-000-de-dolari/

Una dintre reproducerile după Mona Lisa lui Leonardo da Vinci, semnată de artistul suprarealist Marcel Duchamp, în care personajul este pictat cu mustaţă şi barbă, a fost adjudecată la Sotheby’s Paris contra sumei de 750.000 de dolari (632.500 de euro).

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2017

Lucrarea a făcut parte din colecţia de opere suprarealiste deţinută de americanul Arthur Brandt – 110 piese vândute cu suma totală de 3,9 milioane de euro.

Versiunea francezului Duchamp a Giocondei, numită „L.H.O.O.Q”, a fost una dintre cele nouă lucrări semnate de artist în licitaţie, care este văzut ca părintele artei conceptuale.

Lucrarea a fost estimată între 400.000 şi 600.000 de euro. Versiunea care s-a vândut sâmbătă a fost creată în 1964 după originalul din 1919 semnat tot de Duchamp.

Marcel Duchamp (1887-1968) a fost pictor, sculptor şi scriitor francez (cetăţean american din 1955). El a deschis drumul unor direcţii spre antiartă (nonartă). A fost asociat grupului Dada.

Duchamp este, alături de Pablo Picasso şi Henri Matisse, unul dintre cei trei artişti care au ajutat la definirea unei dezvoltări revoluţionare în arta plastică.

Foto: Mona Lisa cu mustaţă, L.H.O.O.Q – facebook

05
/07
/23

Therme Forum pentru Teatru și Arhitectură, eveniment înscris pe agenda FITS și la această ediție aniversară, i-a avut invitați pe unii dintre cei mai importanți arhitecți și critici de arhitectură din lume, printre care Tateo Nakajima, Heidi Ramsvik, Robert Hanea, Adam Flatto, Robbie Hammond, Ricky Burdett, Richard Florida, Arthur Mamou-Mani și Paul Goldberger.

04
/07
/23

Cămașa cu altiță iese din spațiul convențional de expunere și ajunge, pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris, într-o expoziție intitulată „Umăr la umăr – Sărbătorirea comunității și a artei țesutului bluzelor tradiționale din România și Republica Moldova”. 

14
/06
/23

The Institute și Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale.