„Mona Lisa cu mustaţă”, adjudecată contra sumei de 750.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/mona-lisa-cu-mustata-adjudecata-contra-sumei-de-750-000-de-dolari/

Una dintre reproducerile după Mona Lisa lui Leonardo da Vinci, semnată de artistul suprarealist Marcel Duchamp, în care personajul este pictat cu mustaţă şi barbă, a fost adjudecată la Sotheby’s Paris contra sumei de 750.000 de dolari (632.500 de euro).

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2017

Lucrarea a făcut parte din colecţia de opere suprarealiste deţinută de americanul Arthur Brandt – 110 piese vândute cu suma totală de 3,9 milioane de euro.

Versiunea francezului Duchamp a Giocondei, numită „L.H.O.O.Q”, a fost una dintre cele nouă lucrări semnate de artist în licitaţie, care este văzut ca părintele artei conceptuale.

Lucrarea a fost estimată între 400.000 şi 600.000 de euro. Versiunea care s-a vândut sâmbătă a fost creată în 1964 după originalul din 1919 semnat tot de Duchamp.

Marcel Duchamp (1887-1968) a fost pictor, sculptor şi scriitor francez (cetăţean american din 1955). El a deschis drumul unor direcţii spre antiartă (nonartă). A fost asociat grupului Dada.

Duchamp este, alături de Pablo Picasso şi Henri Matisse, unul dintre cei trei artişti care au ajutat la definirea unei dezvoltări revoluţionare în arta plastică.

Foto: Mona Lisa cu mustaţă, L.H.O.O.Q – facebook

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

03
/07
/22

Ceea ce am văzut la Art Safari, la ediția din acest an, cea cu numărul 9, nu poate fi uitat niciodată. Îți rămân întipărite în minte nu doar arta expusă, extraordinar reprezentată prin lucrările lui Theodor Aman, ale inegalabililor Pablo Picasso și Salvador Dali, Marcel Iancu, dar și parfumul de ulei și acuarelă, întinse cu măiestrie pe pânza veche, ce păstrează patina timpului.

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.