„Mona Lisa cu mustaţă”, adjudecată contra sumei de 750.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/mona-lisa-cu-mustata-adjudecata-contra-sumei-de-750-000-de-dolari/

Una dintre reproducerile după Mona Lisa lui Leonardo da Vinci, semnată de artistul suprarealist Marcel Duchamp, în care personajul este pictat cu mustaţă şi barbă, a fost adjudecată la Sotheby’s Paris contra sumei de 750.000 de dolari (632.500 de euro).

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2017

Lucrarea a făcut parte din colecţia de opere suprarealiste deţinută de americanul Arthur Brandt – 110 piese vândute cu suma totală de 3,9 milioane de euro.

Versiunea francezului Duchamp a Giocondei, numită „L.H.O.O.Q”, a fost una dintre cele nouă lucrări semnate de artist în licitaţie, care este văzut ca părintele artei conceptuale.

Lucrarea a fost estimată între 400.000 şi 600.000 de euro. Versiunea care s-a vândut sâmbătă a fost creată în 1964 după originalul din 1919 semnat tot de Duchamp.

Marcel Duchamp (1887-1968) a fost pictor, sculptor şi scriitor francez (cetăţean american din 1955). El a deschis drumul unor direcţii spre antiartă (nonartă). A fost asociat grupului Dada.

Duchamp este, alături de Pablo Picasso şi Henri Matisse, unul dintre cei trei artişti care au ajutat la definirea unei dezvoltări revoluţionare în arta plastică.

Foto: Mona Lisa cu mustaţă, L.H.O.O.Q – facebook

17
/02
/22

Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România, invită publicul, în perioada 17 februarie – 3 aprilie 2022, în Spațiile Medievale, să viziteze expoziția „Reprezentări feminine în arta românească”, un elogiu adus femeii, conturată prin mijloacele de exprimare specifice artelor plastice.

14
/02
/22

În 2022, Art Safari, ajuns la ediția a 9-a, se reinventează pentru tine și îți oferă o nouă experiență de vizitare: două sezoane expoziționale. Anul acesta, mai mult decât oricând, Art Safari te invită să te îndrăgostești de artă și dedică evenimentul din acest an, iubirii.

03
/01
/22

Arta Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi, până pe 20 februarie 2022, expoziţia temporară semnată de Silvia Trăistaru, intitulată „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie – The Story of a Day/ The Story of a Day During the Pandemic”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.

27
/12
/21

Fundația Amfiteatru, alături de partenerii săi Arte Development & Management, Lise Wulff și Asociația Omnia Photo, au organizat marți, 21 decembrie, o conferință online, disponibilă pe site-ul dialog.fundatia-amfiteatru.ro, unde au fost prezentate rezultatele activităților din cadrul proiectului DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth).

20
/12
/21

În an centenar, Opera Națională București găzduiește în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie expoziția de desen și pictură „PO în forme și culori “ a lui David Mihai. Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 23 decembrie – 29 decembrie 2021, la Opera Naţională București. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la [email protected]