„Moromeții 2”, Premiul Gopo pentru cel mai bun film românesc din 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/morometii-2-premiul-gopo-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc-din-2018/

„Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, a câştigat zece trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, la cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc marţi seară la Teatrul Naţional din Bucureşti. Constantin Popescu a fost ales cel mai bun regizor, pentru „Pororoca”.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2019

„Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, a câștigat cele mai multe trofee, zece, la Gala Premiilor Gopo.

„Moromeții 2” a fost ales cel mai bun film și a primit în același timp și trofeul pentru cel mai vizionat film românesc din 2018.

Alte trofee primite de filmul scris și regizat de Stere Gulea: Premiul „Tânără speranță” (Iosif Paștina), Premiul pentru cea mai bună imagine și Premiul Romanian Society Of Cinematographers (RSC)  – Vivi Drăgan Vasile, Premiul pentru cel mai bun montaj (Dana Bunescu și Alexandra Gulea), Premiul pentru cel mai bun sunet (Dana Bunescu, Cristinel Șirli și Constantin Fleancu), Premiul pentru cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu), Premiul pentru cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Premiul pentru cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Dana Roșeanu, Iulia Roseanu și Domnica Bodogan).

Constantin Popescu a fost ales cel mai bun regizor, pentru „Pororoca”. Pentru interpretările din „Pororoca”, Bogdan Dumitrache a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Iulia Lumânare – Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Cosmina Stratan, pentru rolul din „Dragoste 1. Câine”, în regia lui Florin Șerban.

Cel mai bun actor în rol secundar a fost ales Alexandru Dabija, pentru rolul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, film care i-a adus lui Radu Jude Premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu.

Massimiliano Nardulli a câștigat Premiul Gopo pentru cea mai bună muzică originală, pentru filmul „Charleston”, în regia lui Andrei Crețulescu.

Cel mai bun film de debut a fost votat „Soldații. Poveste din Ferentari”, de Ivana Mladenovic, iar cel mai bun documentar a fost ales „Caisă”, de Alexandru Mavrodineanu.

„Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureșanu, a fost ales cel mai bun scurtmetraj.

Premiul Gopo pentru cel mai bun film european distribuit în 2018 în cinematografe a mers la „Uciderea cerbului sacru”, de Yorgos Lanthimos.

Actorul, regizorul și producătorul Dan Chișu a primit din partea organizatorilor un Premiu Gopo Special, „pentru susținerea și încurajarea producției de film independent din România”.

Actorul Constantin Dinulescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga activitate, iar actrița Ileana Stana Ionescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Un premiu special a primit și maestrul de lumini Ion Nica.

19 lungmetraje românești lansate în cinematografe în 2018 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo.

Filmele cu cele mai multe nominalizări au fost “Moromeții 2” (14), “Charleston” (13), “Dragoste 1. Câine” (11) , “Pororoca” (10), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (6).

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo au fost desemnați de peste 600 de membri activi din industria cinematografică. Votul s-a realizat printr-un sistem asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță PwC România.

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului National Bucuresti și Babel Communications.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.