„Moromeții 2”, Premiul Gopo pentru cel mai bun film românesc din 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/morometii-2-premiul-gopo-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc-din-2018/

„Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, a câştigat zece trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, la cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc marţi seară la Teatrul Naţional din Bucureşti. Constantin Popescu a fost ales cel mai bun regizor, pentru „Pororoca”.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2019

„Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, a câștigat cele mai multe trofee, zece, la Gala Premiilor Gopo.

„Moromeții 2” a fost ales cel mai bun film și a primit în același timp și trofeul pentru cel mai vizionat film românesc din 2018.

Alte trofee primite de filmul scris și regizat de Stere Gulea: Premiul „Tânără speranță” (Iosif Paștina), Premiul pentru cea mai bună imagine și Premiul Romanian Society Of Cinematographers (RSC)  – Vivi Drăgan Vasile, Premiul pentru cel mai bun montaj (Dana Bunescu și Alexandra Gulea), Premiul pentru cel mai bun sunet (Dana Bunescu, Cristinel Șirli și Constantin Fleancu), Premiul pentru cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu), Premiul pentru cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Premiul pentru cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Dana Roșeanu, Iulia Roseanu și Domnica Bodogan).

Constantin Popescu a fost ales cel mai bun regizor, pentru „Pororoca”. Pentru interpretările din „Pororoca”, Bogdan Dumitrache a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Iulia Lumânare – Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Cosmina Stratan, pentru rolul din „Dragoste 1. Câine”, în regia lui Florin Șerban.

Cel mai bun actor în rol secundar a fost ales Alexandru Dabija, pentru rolul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, film care i-a adus lui Radu Jude Premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu.

Massimiliano Nardulli a câștigat Premiul Gopo pentru cea mai bună muzică originală, pentru filmul „Charleston”, în regia lui Andrei Crețulescu.

Cel mai bun film de debut a fost votat „Soldații. Poveste din Ferentari”, de Ivana Mladenovic, iar cel mai bun documentar a fost ales „Caisă”, de Alexandru Mavrodineanu.

„Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureșanu, a fost ales cel mai bun scurtmetraj.

Premiul Gopo pentru cel mai bun film european distribuit în 2018 în cinematografe a mers la „Uciderea cerbului sacru”, de Yorgos Lanthimos.

Actorul, regizorul și producătorul Dan Chișu a primit din partea organizatorilor un Premiu Gopo Special, „pentru susținerea și încurajarea producției de film independent din România”.

Actorul Constantin Dinulescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga activitate, iar actrița Ileana Stana Ionescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Un premiu special a primit și maestrul de lumini Ion Nica.

19 lungmetraje românești lansate în cinematografe în 2018 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo.

Filmele cu cele mai multe nominalizări au fost “Moromeții 2” (14), “Charleston” (13), “Dragoste 1. Câine” (11) , “Pororoca” (10), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (6).

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo au fost desemnați de peste 600 de membri activi din industria cinematografică. Votul s-a realizat printr-un sistem asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță PwC România.

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului National Bucuresti și Babel Communications.

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

Page 1 of 26212345...102030...Last »