„Moromeții 2”, Premiul Gopo pentru cel mai bun film românesc din 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/morometii-2-premiul-gopo-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc-din-2018/

„Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, a câştigat zece trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, la cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc marţi seară la Teatrul Naţional din Bucureşti. Constantin Popescu a fost ales cel mai bun regizor, pentru „Pororoca”.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2019

„Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, a câștigat cele mai multe trofee, zece, la Gala Premiilor Gopo.

„Moromeții 2” a fost ales cel mai bun film și a primit în același timp și trofeul pentru cel mai vizionat film românesc din 2018.

Alte trofee primite de filmul scris și regizat de Stere Gulea: Premiul „Tânără speranță” (Iosif Paștina), Premiul pentru cea mai bună imagine și Premiul Romanian Society Of Cinematographers (RSC)  – Vivi Drăgan Vasile, Premiul pentru cel mai bun montaj (Dana Bunescu și Alexandra Gulea), Premiul pentru cel mai bun sunet (Dana Bunescu, Cristinel Șirli și Constantin Fleancu), Premiul pentru cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu), Premiul pentru cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Premiul pentru cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Dana Roșeanu, Iulia Roseanu și Domnica Bodogan).

Constantin Popescu a fost ales cel mai bun regizor, pentru „Pororoca”. Pentru interpretările din „Pororoca”, Bogdan Dumitrache a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Iulia Lumânare – Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Cosmina Stratan, pentru rolul din „Dragoste 1. Câine”, în regia lui Florin Șerban.

Cel mai bun actor în rol secundar a fost ales Alexandru Dabija, pentru rolul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, film care i-a adus lui Radu Jude Premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu.

Massimiliano Nardulli a câștigat Premiul Gopo pentru cea mai bună muzică originală, pentru filmul „Charleston”, în regia lui Andrei Crețulescu.

Cel mai bun film de debut a fost votat „Soldații. Poveste din Ferentari”, de Ivana Mladenovic, iar cel mai bun documentar a fost ales „Caisă”, de Alexandru Mavrodineanu.

„Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureșanu, a fost ales cel mai bun scurtmetraj.

Premiul Gopo pentru cel mai bun film european distribuit în 2018 în cinematografe a mers la „Uciderea cerbului sacru”, de Yorgos Lanthimos.

Actorul, regizorul și producătorul Dan Chișu a primit din partea organizatorilor un Premiu Gopo Special, „pentru susținerea și încurajarea producției de film independent din România”.

Actorul Constantin Dinulescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga activitate, iar actrița Ileana Stana Ionescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Un premiu special a primit și maestrul de lumini Ion Nica.

19 lungmetraje românești lansate în cinematografe în 2018 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo.

Filmele cu cele mai multe nominalizări au fost “Moromeții 2” (14), “Charleston” (13), “Dragoste 1. Câine” (11) , “Pororoca” (10), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (6).

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo au fost desemnați de peste 600 de membri activi din industria cinematografică. Votul s-a realizat printr-un sistem asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță PwC România.

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului National Bucuresti și Babel Communications.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

15
/10
/24

Timișoara se pregătește să găzduiască din nou Festivalul Taifas, un eveniment dedicat filmului și culturii balcanice! Între 15 și 20 octombrie 2024, ne așteaptă o săptămână de filme, muzică, poezie și mâncare balcanică, toate reunite sub tema libertății. De la proiecții premiate la festivaluri internaționale, până la evenimente culturale și petreceri animate, Taifas promite să aducă împreună oameni de toate vârstele.

07
/10
/24

Săptămâna aceasta începe KINOdiseea - Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16. Între 9 și 13 octombrie, la Sala Gloria și Cinema Muzeul Țăranului din București, publicul va putea descoperi o selecție remarcabilă de filme educative, recunoscute și premiate la festivaluri prestigioase precum Annecy, BUFF Malmö sau Locarno Kids.

07
/10
/24

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.