„Moromeții 2”, Premiul Gopo pentru cel mai bun film românesc din 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/morometii-2-premiul-gopo-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc-din-2018/

„Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, a câştigat zece trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, la cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc marţi seară la Teatrul Naţional din Bucureşti. Constantin Popescu a fost ales cel mai bun regizor, pentru „Pororoca”.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2019

„Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, a câștigat cele mai multe trofee, zece, la Gala Premiilor Gopo.

„Moromeții 2” a fost ales cel mai bun film și a primit în același timp și trofeul pentru cel mai vizionat film românesc din 2018.

Alte trofee primite de filmul scris și regizat de Stere Gulea: Premiul „Tânără speranță” (Iosif Paștina), Premiul pentru cea mai bună imagine și Premiul Romanian Society Of Cinematographers (RSC)  – Vivi Drăgan Vasile, Premiul pentru cel mai bun montaj (Dana Bunescu și Alexandra Gulea), Premiul pentru cel mai bun sunet (Dana Bunescu, Cristinel Șirli și Constantin Fleancu), Premiul pentru cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu), Premiul pentru cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Premiul pentru cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Dana Roșeanu, Iulia Roseanu și Domnica Bodogan).

Constantin Popescu a fost ales cel mai bun regizor, pentru „Pororoca”. Pentru interpretările din „Pororoca”, Bogdan Dumitrache a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Iulia Lumânare – Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Cosmina Stratan, pentru rolul din „Dragoste 1. Câine”, în regia lui Florin Șerban.

Cel mai bun actor în rol secundar a fost ales Alexandru Dabija, pentru rolul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, film care i-a adus lui Radu Jude Premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu.

Massimiliano Nardulli a câștigat Premiul Gopo pentru cea mai bună muzică originală, pentru filmul „Charleston”, în regia lui Andrei Crețulescu.

Cel mai bun film de debut a fost votat „Soldații. Poveste din Ferentari”, de Ivana Mladenovic, iar cel mai bun documentar a fost ales „Caisă”, de Alexandru Mavrodineanu.

„Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureșanu, a fost ales cel mai bun scurtmetraj.

Premiul Gopo pentru cel mai bun film european distribuit în 2018 în cinematografe a mers la „Uciderea cerbului sacru”, de Yorgos Lanthimos.

Actorul, regizorul și producătorul Dan Chișu a primit din partea organizatorilor un Premiu Gopo Special, „pentru susținerea și încurajarea producției de film independent din România”.

Actorul Constantin Dinulescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga activitate, iar actrița Ileana Stana Ionescu a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Un premiu special a primit și maestrul de lumini Ion Nica.

19 lungmetraje românești lansate în cinematografe în 2018 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo.

Filmele cu cele mai multe nominalizări au fost “Moromeții 2” (14), “Charleston” (13), “Dragoste 1. Câine” (11) , “Pororoca” (10), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (6).

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo au fost desemnați de peste 600 de membri activi din industria cinematografică. Votul s-a realizat printr-un sistem asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță PwC România.

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului National Bucuresti și Babel Communications.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.