Mozart, Haydn, Schubert, Bruckner, Mahler… Spectacole dedicate Austriei, la Opera Națională București
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozart-haydn-schubert-bruckner-mahler-spectacole-dedicate-austriei-la-opera-nationala-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti desfăşoară în perioada 11 februarie – 30 iunie 2019 un proiect cultural propriu în contextul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Spectacolele acestei săptămâni, 11 februarie – 17 februarie 2019 sunt dedicate Austriei, considerată în întreaga lume ca fiind „ţara muzicii”. Mozart, Haydn, Schubert, Bruckner sau Mahler s-au născut în Austria.

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2019

Prima scenă lirică a țării, reprezentată de Managerul Ștefan Ignat, a inițiat acest demers pentru a promova valorile comune ale statelor membre ale Uniunii Europene. Pe această cale ne dorim să protejăm patrimoniul cultural comun al țărilor membre ale Uniunii Europene și să sprijinim și promovăm arta lirică.

Pentru a marca preluarea conducerii forului european, eveniment politic important pentru țara noastră, Opera Națională București a pregătit un calendar complex și cu rezonanță pe scena culturală.

În fiecare săptămână, spectacolele Operei Naționale București vor fi dedicate unei țări membre a Uniunii Europene, iar până la finalul mandatului tuturor celor 28 de state membre li se vor atribui evenimente de excepție, specifice primei scene lirice.

Ambasadele statelor Uniunii Euopene în România vor fi invitate să participe activ în desfășurarea proiectului prin expoziții proprii și materiale cu identitate specifică în spațiul european.

Spectacolele acestei săptămâni, 11 februarie – 17 februarie 2019 sunt dedicate Austriei, considerată în întreaga lume ca fiind „țara muzicii”. Mozart, Haydn, Schubert, Bruckner sau Mahler s-au născut în Austria și au creat capodopere aici, urmați de Schönberg sau Gottfried von Einem, consideraţi clasici „moderni”, promotori ai culturii de înaltă clasă.

Biletele pentru spectacolele Operei Naționale București se pot achiziționa de la casa de bilete sau online .

Foto: Opera Națională București – facebook

 

 

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.