Mozart Steps se joacă pe scena din Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozart-steps-se-joaca-pe-scena-din-bucuresti/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă, săptămâna viitoare, spectacolele „Mozart Steps” şi „O poveste japoneză” la Bucureşti. Evenimentele vor avea loc în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”.

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă, săptămâna viitoare, spectacolele „Mozart Steps” şi „O poveste japoneză” la Bucureşti. Evenimentele vor avea loc în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”.

Actorii sibieni revin pe scena de la Bucureşti, după ce săptămâna trecută au fost prezenţi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, cu două reprezentaţii ale spectacolului „Solitaritate”.

Trupa de la Sibiu va urca, de această dată, pe scena Operei Naţionale Române pentru a prezenta marţi, 12 noiembrie, de la ora 19.00, spectacolul „Mozart Steps”, iar miercuri, 13 noiembrie, de la ora 19.00, spectacolul „O poveste japoneză”.  Producţiile Teatrului Naţional din Sibiu ilustrează diversitatea stilistică şi varietatea caracteristică evenimentului ajuns în acest an la cea de-a VI-a ediţie.

Spectacolul „Mozart Steps” a deschis stagiunea curentă a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, fiind un spectacol de autor ce poartă semnătura coregrafului şi dansatorului Gigi Căciuleanu. Producţia Teatrului Naţional din Sibiu completează imaginea unui spectacol ce lărgeşte barierele teatrului spre o suită de acte dansante.

„Atunci când sunt întrebat ce gen de dans practic, răspund că fac teatru coregrafic. Este o formă de teatru care foloseşte limbajul dansului şi care utilizează mijloace de construcţie coregrafică”, a declarat Gigi Căciuleanu referitor la procesul său de creaţie.

De la Mozart Steps, la poveştile japoneze

Spectacolul prezintă confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart şi dansul lui Căciuleanu. Multiplele referinţe culturale ancorate în acest spectacol creează un spaţiu ce excelează în energii şi care se foloseşte de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant.

Citiţi şi: Mozart Steps, marca Gigi Căciuleanu, însufleţeşte scena din Sibiu

Coloana sonoră a spectacolului propune o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică şi cea orientală a eternului Egipt printr-un montaj după un concept de Hugues Curzon şi Ahmed al Maghreby pentru albumele „Mozart l’Egyptien” şi „Mozart in Egypt”.

Mozart Steps

Scenă din spectacolul „Mozart Steps“

Spectacolul „O poveste japoneză“ este o adaptare după piesa „Onnakoroshi Abura no Jigoku” („Asasinarea unei femei în infernul de ulei”) scrisă la 1721 şi jucată în mod special în teatrul bunraku şi kabuki. Aceasta este prima montare în Europa a unui spectacol de teatru ce are la bază o piesă a dramaturgului japonez Chikamatsu Monzaemon.

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu aduce un stil unic de joc ce face referire la spaţiul intim al camerei în care are loc ceremonia ceaiului şi presupune construirea unui întreg univers, prin corpul actorului, care îşi restrânge mişcările într-o formă neobişnuită.

Regizorul Masahiro Yasuda creează un spectacol cu scene ce surprind prin varietate, în care se pune accent pe energia corpului. Povestea acestui spectacol se construieşte în jurul unei crime şi descrie societatea din punct de vedere al oamenilor slabi şi simpli.

Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!” este organizat de Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, iar ediţia din acest an are loc între 7 şi 17 noiembrie. Anul 2013 stă sub semnul spectacolelor sincretice, producţiile prezentate în ediţia actuală a Festivalului aducând în atenția publicului atât titluri faimoase repuse în scenă într-o viziune şi formă teatrală inovativă, cât şi titluri noi, prezentate în premieră.

Ca în fiecare an, concertele marca „Viaţa e frumoasă!” le oferă melomanilor posibilitatea de a se întâlni cu unele dintre cele mai iubite personaje ale muzicii naţionale şi internaţionale. Din acest punct de vedere, ediţia cu numărul şase este un regal de operetă şi musical, printre invitaţi numărându-se soliştii Alexandra Coman, Mioara Manea-Arvunescu, Alfredo Pascu, Florin Budnaru sau Cătălin Petrescu.

Info

Biletele pentru aceste evenimente sunt disponibile în reţeaua EVENTIM şi la magazinele partenere (Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas, birourile proprii Eventim), la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti, a Teatrului Metropolis şi a Teatrului Nottara.

Foto credit: Teatrul Naţional „Radu Stanca” , spectacolul Mozart Steps

 

 

04
/05
/15

Micul infern, Un pic prea intim, Casa cu pisici, Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?, Revizorul, Omul cel bun din Seciuan şi multe alte spectacole, pe scenele teatrelor bucureştene în săptămâna 4 - 10 mai.

04
/05
/15

Lungmetrajul “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câștigător la Festivalul Internațional de Film IndieLisboa. Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei, între 23 Aprilie și 3 Mai.

03
/05
/15

Legendara balerină rusă Maia Pliseţkaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunţ făcut de directorul general al Teatrului Balşoi, Vladimir Ourin, citat de Russia Today.

02
/05
/15

S-a încheiat cea de-a 4-a ediție a binevenitului Festival Cinepolitica (26-30 aprilie), iar trofeul a fost câștigat de un documentar surprinzător, ”The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, premiat și la Sundance. Ziarul Metropolis a păstrat cinci filme – toate exemple de cinema bine făcut și stimulativ.

02
/05
/15

Spectacole regizate de Petrică Ionescu, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Felix Alexa şi Vlad Massaci vor intra în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), în perioada următoare, după cum a anunţat Ilinca Tomoroveanu, miercuri, la o conferinţă de presă.

02
/05
/15

Actorii principali din cea mai amplă producţie HBO Europe realizată în România, serialul "Umbre", printre care Şerban Pavlu, Maria Obretin, Adreea Vasile şi Ştefan Velniciuc, vor fi prezenţi la East European Comic Con, care se va desfăşura, între 8 şi 10 mai, la complexul Romexpo din Bucureşti.

01
/05
/15

Ane Brun, unul dintre cei mai apreciați muzicieni scandinavi, are o poveste de viață atipică și niște apariții pe scenă nonconformiste, teatrale. Își compune propria muzică, dar o și produce - un avantaj pentru care se simte recunoscătoare. O puteți asculta în premieră la București, pe 10 mai, la Sala Radio.

01
/05
/15

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător și complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

01
/05
/15

The Cut, cel mai recent film in regia lui Fatih Akin, cu Tahar Rahim in rolul principal (Un prophete), spune povestea unui supravietuitor al genocidului armenilor de la inceputul secolului XX, care porneste in cautarea fetitelor sale disparute in timpul masacrului. Filmul va avea premiera in Romania vineri, 8 mai, si este distribuit de Independenta Film.