Muntele Magic, de Anca Damian, alte patru selecții importante
https://www.ziarulmetropolis.ro/muntele-magic-de-anca-damian-alte-patru-selectii-importante/

Filmul de animaţie Muntele Magic îşi continuă traseul festivalier cu alte patru selecţii. Producţia semnată de Anca Damian va fi prezentată în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian (18-26 septembrie) şi în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Busan, Korea de Sud (1-10 octombrie).

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2015

Alături de Muntele Magic, în cadrul secțiunii Zabaltegi din cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, vor fi prezentate filme regizate de nume importante, dintre care îi menționăm pe Alexander Sokurov, Laurie Anderson, Eric Khoo, Walter Salles sau Corneliu Porumboiu.

Festivalul Internațional de Film de la Busan prezintă Muntele Magic ca fiind „O docu-dramă de animație despre un refugiat care călătorește jumatate de secol în vartejul istoriei, experimentând tristeți și bucurii, fericire și lacrimi, trecutul și prezentul. Cea de-a patra și cea mai reusită creație a Ancăi Damian.”

Filmul a putut fi văzut în cadrul celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Filme de Animație Fantoche ce s-a desfășurat în perioada 1-6 septembrie la Baden, în Elveția.

Coproducția româno-polonezo-franceză va rula apoi în cadrul Festivalului Internațional de Animație Ottawa, Canada (16-20 septembrie), unde este selectat în competiția oficială.

„E fascinant să fii martorul continuei evoluții și maturizari a filmelor de animație […] Muntele Magic nu doar abordează subiecte dificile, ci o face utilizând o combinație interesantă de tehnici”, spunea Cris Robinson – Directorul Artistic Ottawa IAF Muntele Magicîntr-un interviu.

Distins de curând cu Mențiunea Specială a Juriului Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Muntele Magic va avea premiera în România pe 9 octombrie și este distribuit în cinematografele din România de Aparte Film.

Despre Anca Damian

Cel mai recent titlu semnat de Anca Damian, O vară foarte instabilă, a avut premiera în cinematografele din România în noiembrie 2013 și a fost selectat la Varsovia IFF, Goteborg IFF și Febiofest.

Un alt titlu produs, scris și regizat de Anca Damian este filmul de animație Crulic – Drumul spre dincolo (2011) a fost selectat la peste 140 de festivaluri.care a obtinut Cristalul (premiul pentru cel mai bun film de lung metraj) in Annecy si alte 35 de premii internationale.

A regizat, scris și co-produs filmul Întâlniri încrucișate (2008), selectat la Pusan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg și Roma.

Înainte de aceasta, a lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe documentare despre artă, și, de asemenea, ca director de imagine la două lungmetraje.

Foto: Muntele Magic, Anca Damian – lamontagnemagique-lefilm.ro

04
/01
/16

În România, anul 1989 s-a încheiat cu o revoluţie, nimeni nu a uitat, iar revoluţia aceasta a devenit o graniţă între viaţa de dinainte şi cea de după. Spectacolul „Anul dispărut. 1989”, care tocmai a avut premiera la Teatrul Mic, este despre viaţa de dinainte.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

02
/01
/16

George Alexandru s-a stins din viață vineri, 1 ianuarie, la ora 23.30 la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații severe ale unei infecții abdominale grave, nu în timpul unei operaţii, a precizat Institutul Clinic Fundeni într-un comunicat. Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Nottara. El va fi înmormântat tot luni, la cimitirul Ghencea.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

30
/12
/15

Mihaela Drăgan (29 de ani), romă, actriță, feministă. A cunoscut, în anii din urmă, succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum “Del Duma”, “La Harneală” sau “Gadjo Dildo”. Dar cine este, de fapt, Mihaela Drăgan? De unde vine? Și, mai ales, încotro se îndreaptă?

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.