Muzeul Abandonului lansează prima aplicație imersivă la Noaptea Muzeelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-abandonului-lanseaza-prima-aplicatie-imersiva-la-noaptea-muzeelor/

Sâmbătă, 14 mai, cu ocazia Nopţii Muzeelor 2022 va fi lansată aplicaţia imersivă MUZEUL ABANDONULUI. Special pentru acest moment va fi construită o staţie temporară de explorare digitală disponibilă publicului într-un tur de forţă de 15 ore, la Seneca Anticafe, de la 9 la 24.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2022

Publicul va putea testa aplicația pe o infrastructură tehnică powered by Dell XPS – pe cele mai noi laptopuri Dell XPS de 13’’, 15’’ si 17’’- sub îndrumarea echipei de creație, coordonată de Ciprian Făcăeru – arhitect de spații virtuale. Spațiul amfiteatrului Seneca va fi amenajat de echipa Muzeul Abandonului în colaborare cu Brândușa Tudor și Anca Cioarec de la Stardust Architects, cu mici capsule-instalații de obiecte și elemente de arhivă, colectate de echipa muzeului în ultimul an de cercetare, ca o formă-manifest de introducere a publicului vizitator în atmosfera și narațiunea acestui proiect muzeal avangardist.

Muzeul Abandonului este primul muzeu-forum digital și participativ din România, un proiect ce și-a asumat maparea culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România. Este un spațiu virtual de întâlnire dintre publicul larg și comunitatea invizibilă a copiilor abandonați din România, un loc sigur unde această traumă colectivă poate începe procesul de vindecare. Proiectul a debutat în septembrie 2021, cu platforma www.muzeulabandonului.ro, sub coordonarea a doi oameni de comunicare – Oana Drăgulinescu și Ioana Călinescu și a unui istoric – Simina Bădică, alături de o echipă interdisciplinară de psihologi, arhiviști, muzeografi și antropologi.

„MUZEUL ABANDONULUI este un proiect digital ce explorează noi dimensiuni ale conceptului muzeal și prezintă publicului larg, într-un format inovativ-creativ, istoria fenomenului abandonului în România. Muzeul este prezentat publicului prin intermediul unei platforme web și aplicație virtuală web ce expun un conținut divers transpus într-o scenografie imersivă ce facilitează o experiență exploratorie interactivă. Conținutul muzeal obținut utilizează metode mixte de documentare ce variază de la cercetarea de arhivă, interviuri, mărturii, documentare foto-video, fotografie 360 și scanare 3D și este expus publicului într-un format tridimensional și interactiv ce împrumută limbaje specifice noilor media, jocurilor video și realității virtuale.” – este eticheta muzeală realizată de Ciprian Făcăeru, coordonatorul proiectului imersiv, arhitect de spații virtuale și mixte, designer de experiențe imersive și augmentate, artist al noilor media.

Întreaga echipă a muzeului va fi prezentă în 14 mai în spațiul Amfiteatrului Seneca Anticafe pentru a întâmpina publicul Nopții Muzeelor, pentru a facilita navigarea prin expoziția digitală ce are ca bază fosta clădire a Căminului-Spital Sighetu Marmației – transformată prin scanare 3D în artefact digital, dar și pentru a prezenta fragmente fizice din periplul muzeal digital, replici concrete ale unui concept care își are rădăcinile în metavers.

Sâmbătă 14 mai, începând cu ora 9:00 și până la miezul nopții, amfiteatrul Seneca Anticafe se va trasforma într-un mix de spațiu muzeal și laborator digital, pregătit să primească publicul interesat de explorarea primului muzeu digital din România. Mai multe detalii puteți găsi aici, sau pe paginile de Facebook și Instagram ale muzeului.

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

11
/08
/17

Ajuns la cea de-a patra ediție, UrbanEye invită creatorii independenți și pasionații de film, dar și casele de producție, să înscrie în competiție filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană din România. Se caută filme în care orașul, arhitectura sau viața urbană din România sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcția narativă.

03
/08
/17

Asociația Sinaptica anunță începerea taberei de arhitectură din cadrul proiectului cultural 'Palatul Pleșa - Neoclasic și țărani', realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinți, și Liceul de Artă 'I.Șt. Paulian' din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

31
/07
/17

Luna august este ultima șansă de a participa la Școlile de Vară organizate de Fundația Calea Victoriei anul acesta! Este o perioadă intensă, o petrecere culturală în orașul tău, când te poți bucura de cursuri de Stil, Desen, Storytelling, Fotografie, Meditație, Scriere Creativă și multe altele!

25
/07
/17

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediția a VI-a a Workshopului de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot – o ediție unică, cu personaje și cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureștiul dintr-un capăt în altul.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.