Muzeul Ceasului din Ploieşti, unde sunt peste 4.000 de exponate, va fi închis trei ani pentru restaurare
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-ceasului-din-ploiesti-unde-sunt-peste-4-000-de-exponate-va-fi-inchis-trei-ani-pentru-restaurare/

Muzeul Ceasului ,,Nicolae Simache” din Ploieşti, în patrimoniul căruia se află peste 4.000 de piese, este închis începând de luni, timp de trei ani, pentru restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric.

Un articol de Andrada Văsii|6 august 2013

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti, în patrimoniul căruia se află peste 4.000 de piese, este închis începând de luni, timp de trei ani, pentru restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric, expoziţia urmând să fie mutată în sediul Muzeului de Istorie din oraş.

Muzeul Ceasului, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, este închis, începând de luni, pentru realizarea unor lucrări de restaurare şi consolidare a clădirii.

Expoziţia care până acum a fost deschisă publicului în incinta Muzeului Ceasului, situat pe strada Nicolae Simache din Ploieşti, va fi mutată în sediul Muzeului de Istorie din Ploieşti, situat pe strada Toma Caragiu.

O nouă casă a ceasurilor

Expoziţia va fi amplasată în sala „Auditorium” din incinta Muzeului de Istorie şi va fi deschisă publicului începând cu 14 august. Exponatele din Muzeul Ceasului vor rămâne şi vor putea fi vizitate în sala de la Muzeul de Istorie până la finalizarea lucrărilor de consolidare a clădirii.

Contractul de lucrări pentru reabilitarea Muzeului Ceasului din Ploieşti, semnat la sfârşitul lunii trecute, prevede restaurarea şi consolidarea din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, a clădirii, monument de arhitectură de importanţă naţională, notează Mediafax.

Conform datelor furnizate de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, valoarea totală a contractului de finanţare este de 7.949.234,58 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 6.271.031,95 lei (5.038.774,17 lei fonduri nerambursabile; 1.106.837,14 lei fonduri din bugetul naţional; 125.420,64 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului).

Reparaţii capitale

Durata de implementare a contractului este de 36 de luni, perioadă în care va fi restaurat şi consolidat monumentul de arhitectură unic în reţeaua muzeelor din România. Lucrările de restaurare şi consolidare propuse prin proiect urmează să recupereze întreg repertoriul de finisaje şi decoraţii.

Lucrările vizează consolidarea structurii, refacerea faţadelor, a tâmplăriei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalaţiilor electrice, de apă şi canalizare. De asemenea se vor executa lucrări de amenajare exterioară, trotuare de protecţie, alei, împrejmuire, spaţii verzi.

În patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” se află peste 4.000 de piese şi componente care ilustrează evoluţia sistemelor de măsurat timpul din secolele XVI- XIX, de la cadrane solare până la ceasornice mecanice, cutii muzicale şi ceasuri bijuterii.

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti este singurul muzeu de acest fel din România, deschis în anul 1963. Muzeul este secţie a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, care, la rândul său, se află în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.

Foto credit: Andrei Stroe, Wikipedia

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?

05
/04
/23

ARCUB, Institutul Francez și Goethe-Institut își unesc forțele pentru o expoziție-eveniment, care aduce laolaltă fotografie, pictură, sculptură, obiect, instalație audio și video, artiști din Germania, Japonia, Franța, Italia și România: 𝙐𝙉𝘿𝙀𝙍 𝙏𝙃𝙀 𝙃𝙊𝙐𝙎𝙀. 

04
/04
/23

Muzeul Național de Artă al României oferă un program special de vizitare în data de 5 aprilie 2023, prima zi de miercuri a lunii în care toți vizitatorii beneficiază de gratuitate.

31
/03
/23

Programul cultural TM2023 pentru luna aprilie include un festival de artă, tehnică și istorie analogică, road performance-uri într-un camion, conferințe cu personalități de renume, sesiuni de plantare, concerte, ateliere de dans, expoziții, cât și tururi ghidate, lansări de carte și multe altele.

30
/03
/23

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, ce își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici, va avea două reprezentații la București, la Centrul Educațional Replika, pe 30 și 31 martie, de la ora 19:00.