Muzeul de la Ruginoasa, inaugurat în prezenţa ministrului Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-de-la-ruginoasa-inaugurat-in-prezenta-ministrului-culturii/

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din localitatea Ruginoasa este un loc al memoriei, un monument de mare valoare, a declarat sâmbătă ministrul Culturii, Daniel Barbu, cu prilejul inaugurării edificiului după şase ani de lucrări de reabilitare, reconsolidare şi reamenajare. La eveniment a fost prezent şi ministrul Transporturilor, deputatul PNL Relu Fenechiu, unul dintre iniţiatorii proiectului […]

Un articol de Andrada Văsii|4 februarie 2013

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din localitatea Ruginoasa este un loc al memoriei, un monument de mare valoare, a declarat sâmbătă ministrul Culturii, Daniel Barbu, cu prilejul inaugurării edificiului după şase ani de lucrări de reabilitare, reconsolidare şi reamenajare.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Transporturilor, deputatul PNL Relu Fenechiu, unul dintre iniţiatorii proiectului cea a vizat reconsolidarea, refacerea faţadei, lucrări interioare, schimbarea scării, tâmplăriei, parchetului, tapiţeriei şi refacerea mobilierului. De asemenea, au fost prezente personalităţi din sfera politică, istorică, academică şi culturală ieşeană, dar şi din alte judeţe ale ţării.

„Palatul arată extraordinar. E o muncă făcută cu multă pricepere, cu multă pasiune. Este un loc al memoriei, un monument de mare valoare. Un loc în care rememorând viaţa, personalitatea lui Cuza, prin această fereastră putem pătrunde prin istorie şi să învăţăm ce înseamnă o viaţă demnă, un comportament politic responsabil, despre ceea ce înseamnă stabilitate în politică, în a face proiecte politice care lasă amprenta asupra unei naţiuni într-o perioadă lungă. Toate astea le putem învăţa aici dacă suntem atenţi”, a declarat jurnaliştilor ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat pentru AGERPRES că, odată cu tăierea panglicii inaugurale, reprezentanţii instituţiei pe care o conduce se gândesc la elaborarea unui proiect care vizează dezvoltarea unui circuit turistic în zonă. Mai mult, şeful CJ Iaşi vrea ca la Palatul de la Ruginoasa să fie organizat cel mai mare festival de literatură din ţară.

Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”, a precizat pentru AGERPRES că Palatul „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa îşi deschide de marţi porţile pentru marele public.

În perioada 2006-2010, edificiul, care a fost principala reşedinţă din Moldova a principelui Unirii, a făcut obiectul unui amplu program de restaurare în cadrul proiectului guvernamental „Reabilitarea Monumentelor Istorice din România” cu finanţare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Această etapă a fost urmată de faza de reamenajare a expoziţiei de bază la standardele europene contemporane, cu scopul de a imersa vizitatorul contemporan în atmosfera aristocraţiei veacului al XIX-lea. Aceste lucrări au vizat refacerea integrală a interiorului palatului, aşa cum a fost pe vremea când Elena Doamna a locuit aici. Costul lucrărilor este în valoare de aproximativ 7,8 milioane de lei.

În cadrul aceluiaşi proiect, s-au alocat fonduri pentru consolidarea, restaurarea şi amenajarea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” şi a Palatului Culturii.

Palatul din Ruginoasa, construit în 1804 în stil neogotic de logofătul Alexandru Sturza, funcţionează ca muzeu memorial dedicat domnitorului Al.I.Cuza şi se află în subordinea Complexului Naţional Muzeal Moldova.

Sursa: Agerpres

22
/07
/16

Caravana Filmelor NexT se pregătește să împacheteze și anul acesta o parte din Festivalul Internațional de Film NexT într-o mașină, care va cutreiera țara în lung și-n lat, din 30 iulie până pe 23 august. Pentru a sărbători cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, cinefilii sunt așteptați la picnic în iarbă verde și cinema sub clar de lună în grădini, parcuri, pajiști și alte spații neconvenționale din orașele lor.

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

22
/07
/16

În Piazza Navona e cald, e torid, sunt grupuri de asiatici care zumzăie și fac poze la orice, sunt o mulțime de turiști care-și fac selfie în orice colțișor, zâmbind frumos și seducător în ecranul telefonului așezat pe bățul de selfie, ca să surprindă, desigur, și „obiectivele”, adică pe ei lângă „obiective”...

22
/07
/16

Teatrul Nottara, susţinut de Primăria Bucureşti şi Consiliul General Bucureşti, organizează, cu sprijinul UNITER, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard. Evenimentul se va desfăşura în Bucureşti, în două etape: între 10 şi 22 octombrie, respectiv, în zilele de 23 şi 24 noiembrie.

22
/07
/16

Scurtmetrajul de animație "World War Cup", în regia lui Sebastian Cosor și produs de Mihai Mitrică prin Puls Digital Production și SAFE FRAME, și-a lansat trailerul oficial. Lansarea filmului este plănuită pentru luna decembrie a anului 2016, acesta urmând să intre în circuitul festivalier în 2017.

22
/07
/16

Puţini ştiu că Robin Williams, care ar fi împlinit, ieri, 65 de ani, şi Christopher Reeve, cel mai faimos şi îndrăgit “Superman”, au fost colegi de cameră pe când aveau 17 ani. În ultimul an de facultate, cei doi au fost aleşi să studieze arta dramatică la apreciata Juilliard School of Performing Arts din New York.

22
/07
/16

"Pentru mine, muzica e cea mai bună cale să vă spun că vă iubesc." - Mireille Mathieu. Una dintre cele mai populare cântăreţe franceze, împlineşte astăzi 70 de ani. S-a născut pe 22 iulie 1946 în Avignon, Franța, într-o familie numeroasă, cu 14 copii, ea fiind cea mai mare. Mireille Mathieu avea patru ani când a cântat în public pentru prima dată, în timpul unei slujbe în miez de noapte.

21
/07
/16

Francofonia, cel mai recent film al regizorului rus Alexander Sokurov, intră de vineri, 22 iulie, în cinematografe din București, Cluj, Constanța, Timișoara, Brașov, Pitești, Oradea, Târgu Mureș, Bârlad, Focșani, Odobești, Adjud și Gura Humorului. Filmul poate fi văzut în avanpremieră în această seară, la Cinema Elvira Popescu din Capitală, de la 20.30.

21
/07
/16

„Cinema, Mon Amour”, regizat de Alexandru Belc, a fost selecționat în competiția de documentare a Festivalului de la Sarajevo (12 – 20 august), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa. De asemenea, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, film premiat la Cannes și la TIFF, va concura la Sarajevo în competiția oficială. Proiecția de gală a filmului lui Mirică va avea loc pe 14 august, în prezența regizorului, a actorului Gheorghe Visu și a producătoarei Marcela Ursu.

21
/07
/16

N-am vrut niciodată să intru prin culisele vieţilor de oameni, dar meseria m-a adus şi aici. Am intrat şi prin culisele teatrelor. Artiştii sunt atât de orgolioşi. Stupid de orgolioşi. E în firea lucrurilor. Creatorii sunt, adesea, egoişti şi maniaci şi obsedaţi de ei înşişi. De prea multe ori sunt aşa. E nedrept, dar e adevărat.

21
/07
/16

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Radu Beligan va fi depus în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti, sâmbătă 23 iulie, între orele 10.00 – 13.00. Înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi, la Cimitirul Bellu. Fostul actor va fi înmormântat cu onoruri militare.

20
/07
/16

A apărut, în acest an, la Editura Art, cartea “Vremurile bune de altădată” (selecție și traducere din limba cehă de Jean Grosu), în seria de autor “Bohumil Hrabal”.

20
/07
/16

Principesa Margareta, Florin Piersic, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Dorel Vişan, George Ivaşcu, Alexandru Arşinel, Ion Besoiu, Mihai Măniuțiu, Corina Șuteu şi numeroase alte personalităţi culturale deplâng dispariţia inegalabilului actor Radu Beligan, decedat astăzi, la Spitalul Elias, la vârsta de 97 de ani.

20
/07
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI  Denisa Nicolae, actriţă. 29 de ani. Parteneră în teatru, dar şi pe scena vieţii, cum frumos spune şi clişeul, a actorului Liviu Romanescu. Activează împreună în Vanner Collective, o întreprindere teatrală co-întemeiată de Liviu. Aşa a învăţat el în Anglia, unde a făcut carte (teatru!) pe la Oxford, că e bine.

20
/07
/16

Radu Beligan a murit astăzi, la Spitalul de Urgenţă Elias, în urma unui stop cardio-respirator. Actorul avea 97 de ani.

20
/07
/16

Cineaștii din 13 țări, de pe 3 continente (Europa, Asia și Africa), și-au înscris scurt-metrajele în cadrul celei de-a 3-a ediții a Festivalului Internațional de Film Arkadia ShortFest. Selecția finală a scurt-metrajelor va fi anunțată la finalul lunii iulie și va fi publicată pe site-ul oficial.

20
/07
/16

La sfârșitul acestei luni, UNTEATRU sărbătorește 6 ani de când funcționează ca vitrină în care produsul cultural devine exponat pentru spectatorul vizitator. Astfel, în perioada 28 iulie-4 august, marcând și mutarea într-un nou spațiu, va avea loc micro-festivalul „Zilele UNTEATRU”.