Muzeul Național de Artă Contemporană prezintă o expoziție de anvergură dedicată Lettrismului
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-prezinta-o-expozitie-de-anvergura-dedicata-lettrismului/

În perioada 15 martie-3 iunie, MNAC va găzdui o expoziţie dedicată Lettrismului cu opere atât cunoscute, cât şi inedite ale artiştilor lettrişti, precum: Roberto Altman, Jean-Louis Brau, Françoise Canal, Jean Paul Curtay ş.a.m.d.

Un articol de Andrada Văsii|13 martie 2013

Între 15 martie şi 3 iunie 2013, MNAC prezintă o expoziţie de anvergură cu « bandes lettristes » – un ansamblaj de lucrări lettriste realizat de François Letaillieur (expus de curând la Palais de Tokyo) – o panoramă istorică şi tematică cu peste o sută de lucrări, documente şi filme. Unele lucări au fost prezentate anterior la Centrul Pompidou din Paris şi la Reina Sofia din Madrid (precum filmul realizat de Jaques Baratier).

Expoziţia include atât opere cunoscute cât şi opere inedite ale artiştilor lettristi: Roberto Altman, Jean-Louis Brau, Françoise Canal, Jean Paul Curtay, Guy Debord, Alain De Latour, François Dufrêne, Antoine Grimaud, Isidore Isou, Aude Jessemin, Maurice Lemaître, François Letaillieur, Marc’O, Gabriel Pomerand, Poucette, François Poyet, Roberdhay, Ralph Rumney, Roland Sabatier, Alain Satié, Jacques Spacagna, Florence Villers, Rosie Vronski, Gil Wolman.

LETTRISMUL nu a fost până acum prezentat în România, deşi unul dintre cei doi fondatori ai săi este de origine română.
Isidore Isou (Botoşani 1925 – Paris 2007) şi Gabriel Pomerand (Paris 1925 – 1972) realizează prima lor manifestare lettristă la Paris pe 8 ianuarie 1946.

Crezul lettristilor este că scrierea ar trebui să fie muzică, pictură sau film, că istoria culturală şi socială ar trebui rescrisă şi că viaţa se poate schimba prin doua obiective divergente : trăind arta sau prin arta trăitului. Îşi spun “lettrişti” pentru că folosesc litera ca “sunet” sau ca “imagine”. Poezia devine muzicală iar scrierea devine pictură lizibilă, ilizibilă sau imaterială.

În prezent recunoaşterea mondială a Internaţionalei Situaţioniste cu Debord şi critica sistemică situează lettrismul în relaţie cu alte mişcări artistice postbelice care repun în discuţie sensurile şi valorile vieţii. Lettrismul este inseparabil de istoria “poeziei vizuale” şi a “poeziei sonore” a acelor timpuri. Aşa cum Dadaismul s-a născut din Primul Război Mondial, Lettrismul se naşte din al Doilea Război Mondial şi rămâne o referinţă importantă până astăzi pentru tinerii artişti.

Info: 

Lettrists, Isou & Co
Curator : François Letaillieur
Coordonare generală : Ruxandra Balaci, Director Artistic MNAC
15.03-03.06.2013
vernisaj, 15.03.2013

 

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.