Muzeul Prado a primit cea mai mare donaţie de artă din ultimele decenii
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-prado-a-primit-cea-mai-mare-donatie-de-arta-din-ultimele-decenii/

Muzeul Prado din Madrid a primit cea mai mare donaţie privată din ultimele decenii, marţi, când a intrat în posesia a 12 opere medievale şi renascentiste realizate de artişti spanioli renumiţi. Printre picturile şi sculpturile primite se află „The Virgin of Tobled”, piesa centrală din altarul unei biserici din nord-estul Spaniei, şi un tablou excepţional […]

Un articol de Andrada Văsii|30 ianuarie 2013

Muzeul Prado din Madrid a primit cea mai mare donaţie privată din ultimele decenii, marţi, când a intrat în posesia a 12 opere medievale şi renascentiste realizate de artişti spanioli renumiţi.

Printre picturile şi sculpturile primite se află „The Virgin of Tobled”, piesa centrală din altarul unei biserici din nord-estul Spaniei, şi un tablou excepţional aparţinând curentului catalan italo-gotic, atribuit pictorului Jaume Serra, informează Reuters.

Colecţia, donată de un om de afaceri din Barcelona, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi premierul spaniol, Mariano Rajoy, se va alătura operelor realizate de alţi mari maeştri spanioli precum El Greco, Diego Velazquez şi Francisco Goya, deţinute de Prado, unul dintre cele mai prestigioase muzee din Europa.

„Acestea nu sunt vremuri pentru cheltuieli bugetare spectaculoase, iar această donaţie este foarte generoasă şi vine într-un moment oportun”, a declarat Jose Pedro Perez Llorca, preşedintele consiliului de administraţie al muzeului Prado.

Spania se confruntă de câţiva ani cu o profundă criză economică, care a obligat guvernul de la Madrid să opereze reduceri bugetare masive, încercând astfel să respecte ţintele stabilite cu partenerii ei din Uniunea Europeană.

„Prado este o amintire a unei naţiuni ambiţioase care nu a fost niciodată oprită de vremurile grele”, a spus Rajoy.

Donatorul, omul de afaceri barcelonez Jose Luis Varez, va primi rara onoare de a avea în muzeul madrilen o sală care îi va purta numele.

Reprezentanţii muzeului Prado, care a fost vizitat de 2,8 milioane de persoane anul trecut, nu au anunţat deocamdată data la care operele donate vor fi expuse pentru a putea fi admirate de publicul larg.

 

Sursa: Mediafax

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.