Muzică clasică în sate şi oraşe cu Vioara lui Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-clasica-in-sate-si-orase-cu-vioara-lui-enescu/

Doi muzicieni excepţionali, un instrument istoric pe care a cântat în trecut însuşi George Enescu, entuziasm, energie şi dorinţa de a duce muzica mai departe, aceastea ar putea fi pe scurt cuvintele ce definesc Turneul Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, în perioada 9 septembrie-1 octombrie 2016.

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2016

Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut compozitorului, este pusă la dispoziție de Muzeul Naţional George Enescu în patrimoniul căruia se află. Anul acesta va pleca, pentru a cincea oară, prin satele şi oraşele României.

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor fi protagoniştii acestei noi aventuri muzicale, menită să valorifice moştenirea marelui muzician care, la vremea sa, a cântat în şcoli, pe front, în spitale încercând să aducă prin muzică alinare, dar şi să convingă cât mai mulţi oameni de frumuseţea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lăsa impresii de neuitat mai ales în mintea şi sufletelor oamenilor simpli şi copiilor, care încă nu se întâlniseră cu o astfel de muzică.

Urmând acest model, violonistul Gabriel Croitoru şi-a propus în turneele sale, să ajungă în cât mai multe localităţi din România. În unele sate şi chiar oraşe mici, nu  ajunsese până acum niciodată un turneu de muzică clasică, spectatorii nu păşiseră într-o sală de concert sau nu văzuseră instrumente pe viu, dar peste tot reacţiile au fost entuziaste, ceea ce i-a determinat pe cei doi muzicieni să continue acest proiect.

Eu şi Horia suntem nişte mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor şi cred că am reuşit. (G. Croitoru)

Cei doi muzicieni au pregătit un program ce cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian de E. Elgar, G. Enescu, H. Provost,P. de Sarasate, Fr. Kreisler, Cl. Debussy, S. Prokofiev, M. Ravel, E. Chausson ş.a

ITINERAR TURNEU:

9 septembrie, ora 19.00, Alba Iulia, Catedrala Romano Catolică Sf. Mihail

10 septembrie, ora 19.00, Câmpia Turzii, Palatul Cultural ”Ionel Floașiu”

Violonistul Gabriel Croitoru

Violonistul Gabriel Croitoru

11 septembrie, ora 19.00, Comuna Viișoara,  jud. Cluj, Casa de Cultură

13 septembrie, ora 16.00, Comuna Cumpăna, Jud. Constanța, Casa de cultură

13 septembrie, ora 19.00, Comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Constanța,

Centrul pentru Tineret ”Mihail Kogălniceanu”

14 septembrie, ora 19.00, Slatina, Centrul cultural ”Eugen Ionescu”

15 septembrie, ora 19.00, Pitești, Sala Filarmonicii

16 septembrie, ora 19.00, Comuna Aninoasa, jud. Dâmbovița, Centrul Cultural Aninoasa

18 septembrie, ora 19.00, București, Sala Teatrelli

19 septembrie, ora 19.00, București, Sala Radio

1 octombrie, ora 19.00, Deva, Teatrul de Artă

Foto:  Vioara lui Enescu – vioaraluienescu.ro, Virgil Oprina

31
/10
/20

Cei 15 ani ai Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo vor fi aniversați începând de sâmbătă, 31 octombrie, până pe 9 decembrie 2020, cu o serie de concerte transmise live din sălile de concerte din Brașov, Bușteni, Sibiu și București.

30
/10
/20

O celebrare excepţională în lumea artei – ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.