Muzica din filmul lui Havasi
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-din-filmul-lui-havasi/

Pianistul şi compozitorul Havasi s-a obişnuit să aibă concertele sold-out la revenirile sale în România. Nici de data aceasta nu s-a abătut de la regulă. Cel mai rapid pianist din lume, cel care a atins de 498 de ori într-un minut aceeaşi clapă a instrumentului, a ajuns rapid şi la sufletul spectatorilor români care l-au aplaudat aseară la Sala Palatului.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2016

A avut-o alături de el, pe scenă, pe Lisa Gerrard, solista de origine australiană cunoscută pentru interpretarea cântecului obsedant de pe coloana sonoră a filmului „Gladiatorul“. (în videoul de mai jos, Lisa Gerrard interpretează o compoziţie a lui Havasi în concert la Carnegie Hall – momentul a fost reprodus aseară şi pe scena din România). A mai avut alături de el şi alţi artişti care i-au pus şi mai mult în valoare pianul: un toboşar, o orchestră de coarde, violoncelişti, dansatori.

Toate acestea, combinate cu un foarte alert spectacol de lumini, au făcut din show-ul pianistului maghiar în vârstă de 41 de ani un eveniment memorabil, nici elitist, dar nici comercial, ci o îmbinare a celor două nuanţe. Havasi a transformat pianul într-un instrument cool, pentru generaţia Youtube/Smartphone, dar a căutat şi un echilibru, punându-l în valoare şi prin piese abordate într-o manieră mai apropiată de zona clasică.

img_3352_resize

Havasi, la Sala Palatului. Fotografii de Laura Dobre

img_3321_resize

Dacă vă plac melodiile din trailerele americane, atunci şi concertul lui Havasi v-ar fi plăcut. De data asta, coloana sonoră a fost pentru filmul vieţii lui Havasi, care a mărturisit pe scenă că tot ce îl înconjoară îl inspiră: familia lui, prietenii, copilăria, oraşele prin care călătoreşte, oamenii pe care îi cunoaşte.

img_3267_resize

Iar în filmul vieţii lui Balázs Havasi – pus pe note şi sugerat prin proiecţii video – sunt copaci înfloriţi, oameni care modelează realitatea după bunul lor plac creator, înotând prin asfalt, dacă au chef, în filmul lui Havasi mai sunt familia lui, cei doi copii, amintirea prieteniei cu un toboşar şi îndrăgosteala împărţită pentru aceeaşi fată, în muzica lui sunt folclorul unguresc, beatbox-ul, rockul, albul şi negrul de pe clape, munţii care îşi fac loc printre nori, caii care aleargă liberi prin iarbă.

img_3278_resize

În muzica lui e tehnică, e muncă, e compoziţie originală, e pasiune, e zâmbet. Şi confetti. Muzica vieţii lui Havasi poate fi şi muzica vieţii tale, pare să fi spus pianistul de pe scaunul Bösendorfer-ului lui de concert. Poate fi, dacă nu e deja…

img_3282_resize img_3443_resize img_3355_resize img_3318_resize

01
/07
/19

Artiști de Grammy, senzații noi ale jazzului european, orchestre și trupe din New York, Mexic, Italia, Rusia, Spania, Franța și România vin la București pentru a opta ediție a Bucharest Jazz Festival. Organizat în perioada 1-7 iulie, Bucharest Jazz Festival 2019 aduce, pe de o parte, concerte live în Piața „George Enescu” (3-7 iulie) și evenimente conexe (workshop-uri și conferințe) la ARCUB – Hanul Gabroveni (1-7 iulie).

26
/06
/19

Bucharest Jazz Festival revine între 1 și 7 iulie la București cu șapte zile de festival, concerte live în Piața „George Enescu”, evenimente conexe la ARCUB și un nou concurs de jazz. Festivalul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB și aduce pe scena locală de jazz nume importante și interpreți ai tinerei generații din Statele Unite și Europa.

25
/06
/19

Cele mai originale și captivante documentare de mediu din selecția Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni au fost premiate pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea. Anote’s Ark / Arca lui Anote (Canada, 2018), în regia lui Matthieu Rytz, a fost desemnat marele câștigător al celei de-a 8-a ediții Pelicam și a primit Trofeul Pelicam.

25
/06
/19

Se împlinesc astăzi 10 ani de la moartea lui Michael Jackson (29 august 1958 – 25 iunie 2009). Supranumit "regele muzicii pop", artistul s-a stins din viață la vârsta de 50. În pofida scandalurilor sexuale în care i-a fost implicat numele, popularitatea lui Michael Jackson a rămas aceeași și la un deceniu de la dispariția sa,  experţii fiind de părere că moştenirea sa muzicală va dăinui.