Muzica îi ajută pe chirurgi să fie mai eficienţi şi mai puţin anxioşi în sala de operaţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-ii-ajuta-pe-chirurgi-sa-fie-mai-eficienti-si-mai-putin-anxiosi-in-sala-de-operatii/

Muzica, de cele mai multe ori clasică, dar şi piese ca „Stayin’ Alive” a trupei Bee Gees şi „Smooth Operator” a lui Sade, ajută echipele medicale să colaboreze mai bine în sălile de operaţii, reducând stresul şi îmbunătăţind comunicarea, potrivit unui studiu.

Un articol de Petre Ivan|15 decembrie 2014

O echipă de cercetători de la Cardiff University Hospital din Ţara Galilor a analizat ce cântece sunt cele mai potrivite pentru a fi ascultate în sălile de operaţii şi a întocmit o listă „amuzantă” cu piese pop şi rock ce pot fi utilizate în timpul intervenţiilor chirurgicale, dar şi una cu melodii care, în mod clar, nu sunt o idee bună, potrivit bbc.com.

Astfel, pe lista cântecele indicate se află piesele „Stayin’ Alive”, a trupei Bee Gees, „Smooth Operator”, a lui Sade, „Wake me up before you go-go”, a trupei Wham, „Comfortably Numb”, cântată de Pink Floyd, şi „Fix You” a trupei Coldplay.

Pe de altă parte, cântecele „Another one bites the dust”, al trupei Queen, „Everybody hurts”, interpretat de REM, „Knives Out” de la Radiohead, „Scar Tissue”, al trupei Red Hot Chilli Peppers, şi „Knockin’ on heaven’s door” al lui Bob Dylan sunt considerate total nepotrivite pentru a fi ascultate în timpul unei operaţii.

Deşi lista întocmită de cercetători se vrea a fi doar o modalitate de distracţie, publicată cu ocazia sărbătorilor de iarnă, beneficiile muzicii, atât în cazul pacienţilor, cât şi al chirurgilor, reies dintr-un studiu serios.

Potrivit cercetătorilor, circa 80% dintre medicii şi asistentele care participă la intervenţii chirurgicale au declarat că muzica îi ajută atunci când operează. De asemenea, participanţii la studiu au spus că muzica este ascultată în 62% – 72% din timpul petrecut în sala de operaţii, melodiile fiind alese, cel mai adesea, de chirurgul principal.

Studiul, publicat în ediţia de Crăciun a British Medical Journal, mai arată că echipele medicale consideră că muzica îmbunătăţeşte comunicarea între membrii săi, reduce anxietatea şi îmbunătăţeşte eficienţa.

De asemenea, doctorii au spus că performanţele medicale sunt îmbunătăţite de muzică, prin creşterea capacităţii de concentrare asupra sarcinii ce trebuie executate, mai ales în rândul chirurgilor care ascultă muzică în mod regulat.

Potrivit autorilor acestui raport, criticii susţin că ascultatul muzicii „acaparează o parte din capacitatea cognitivă, reduce vigilenţa, împiedică procesul de comunicare şi se dovedeşte a abate atenţia în momentul în care apar probleme ce ţin de anestezie”. În acelaşi timp, aceştia spun că „ascultă muzică în sala de operaţii atunci când situaţia o permite”.

Foto: Muzica îi ajută pe chirurgi  – facebook

Citiţi şi:
05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.